-Fram til 2010 skal utslippene av CO2 i Strømmen og Lillestrøm reduseres med 25 000 tonn i forhold til dagens nivå. Vi skal bygge to 7,5 MW biokjeler og trolig et storskala solvarmeanlegg ved Åråsen nord for Lillestrøm. Samtidig ønsker vi bruke biofyringsolje som spisslast, slik at vi får en klimanøytral utbygging, sier Frank Sagvik som er daglig leder i Akershus Fjernvarme.
Han har også planer om å bruke gass fra Bøhler-deponiet til produksjon av hydrogen som et ledd i byggingen av en ny tankstasjon for hydrogen i Lillestrøm-området. Deponigassen skal også brukes som grunnlast til
fjernvarmeproduksjonen. I dag fakles det meste av gassen.

Offensiv kommune
-Skedsmo kommune har en meget offensiv energi –og miljøpolitikk. Kommunen har vedtatt å fase ut strøm til oppvarming i størst mulig grad. Oljekjelene skal fases ut så raskt som mulig. Samlet vil dette bidra til reduserte utslipp av klimagasser i tråd med regjeringens forpliktelser i Kyoto-avtalen, forteller Sagvik til VVS-Forum.

Godt i gang
I Lillestrøm er utbyggingen av fjernvarme og fjernkjøling kommet godt i gang.
I dag er produksjonen rundt 15 GWh/år, og Norges Varemesse og Thon Hotell Arena er blant kundene. Frank Sagvik viser oss rundt i varmepumpesentralen som forsyner Lillestrøm syd med fjernvarme og fjernkjøling. Sentralen har i dag litt overkapasitet i forhold til leveransebehovet, men varmepumpa vil bli utnyttet fullt ut når nye kunder knyttes til nettet, forklarer han.
-Varmepumpa i Lillestrøm er på 4,3 MW, inkludert kjøling. Den utnytter spillvarmen i den kommunale kloakken som ellers ville ha godt tapt. I gjennomsnitt får vi ut tre deler varme for en del elektrisitet som brukes. Kloakken holder en temperatur på 4-15 grader, avhengig av årstiden. Varmepumpa klarer likevel å heve temperaturen til 80 grader som er det vi leverer ut på nettet, sier Sagvik.

Spennende fase
-Vi går inn i en meget hektisk og spennende fase i Akerhus Fjernvarme som nå skal utvide staben. Stadig flere kommuner vedtar tilknytningsplikt. Det betyr at nye bygninger innenfor konsesjonsområdet må bygges med energifleksibel vannbåren oppvarming, fortsetter han.
-Derfor er det er viktig at energiselskapene er på hugget. Men dette er en langsiktig og kapitalkrevende investering. Ikke desto mindre kan vi tilby fjernvarme og fjernkjøling til konkurransedyktige priser, understreker han.

Enova-støtte
Statsforetaket Enova støtter fjernvarmeutbyggingen i Lillestrøm og Kjeller-området med 18,4 millioner kroner. Sagvik håper at Enova følger opp med økonomisk støtte til fjernvarmeutbyggingen i Strømmen og andre steder. Det er en forutsetning for å realisere våre ekspansive planer, sier Sagvik til slutt.



Stadig flere større bygninger knyttes til fjernvarmenettet i Lillestrøm. I neste runde skal Kjeller-området og Strømmen bygges ut.