En av dem som har arbeidet mye med dette temaet, er dr. ing. Mads Mysen, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk.

– Målet er å skape et godt inneklima med minst mulig ressursbruk. For å oppnå det er naturlig ventilasjon et middel, ikke et mål, ser Mads Mysen. – I en periode har det vært tre forskjellige leire som har arbeidet med dette,

– Noen går inn i problemet med konsentrasjon om innemiljøet. Andre er hovedsakelig opptatt av energibruken, mens en tredje gruppe ser naturlig ventilasjon som et mål i seg selv. Alle disse tre gruppene har suboptimalisert løsninger ut fra sine preferanser, og derved skapt mye forvirring. Nå er det derfor viktig at kompetansen samles og at det arbeides tverrfaglig.

SINTEF Byggforsk var et av mange forskningsinstitutter som deltok i EU-prosjektet NatVent. Hensikten med NatVent var å styrke kunnskapsgrunnlaget for utnyttelse av naturlige drivkrefter.

– Hva er status for naturlig ventilasjon i større bygg i dag, ble det en blindgate, Mads Mysen?
- Nei, Vi har greid å konstruere hybride ventilasjonsanlegg med lavt trykkfall som fungerer godt. Det er mange fornøyde brukere av naturlig ventilasjon – og noen misfornøyde – som med andre ventilasjonssystemer. Hybride løsninger kommer godt fra undersøkelser. God luftkvalitet og god komfort er oppnåelig med alle systemer – hvis uteluften er god.

– Problemet med naturlig ventilasjon er varmegjenvinning. I vårt klima klarer du ikke å oppnå godt innemiljø på en bærekraftig måte uten gjenvinning, fremhever Mads Mysen. – På det grunnlag spår jeg at det blir lite naturlig ventilasjon fremover. Det er vanskelig for et hybrid anlegg å møte energikravene, men hybrid kan være så mangt, for eksempel et vanlig ventilasjonsanlegg som er konstruert for også å utnytte naturlige drivkrefter. Energibruken i hybride anlegg varierer, men gjennomsnittet er ikke akseptabelt.

– Hvordan forholder ventilasjonsbransjen seg til spørsmål som naturlig og hybrid ventilasjon?
– Det virker som om bransjen har sett dette som en konkurrent. Enkelte har slått ned på det, også på forskningen, men det er aldri feil å etablere kunnskap rundt et tema.

– Hvor ser du muligheter til å spare strøm med dagens anlegg uten at det går utover helse og komfort?
– Blant de tiltakene som kan spare mye er behovsstyrt ventilasjon. En undersøkelse på en skole i 2004 viste at et klasserom ble brukt i 4 timer daglig, men ventilasjonen gikk i 10 timer. Gjennomsnittlig var det 22 brukere i klasserommet, som er dimensjonert for 30. Her er et enormt sparepotensial. Dette er kunnskap som ble brukt på de hybride skolene.

– Forskningen på hybrid ventilasjon og erfaringene fra skole og andre bygg hvor det er brukt, har gitt oss verdifull kunnskap, og det forskes videre, sier dr. ing. Mads Mysen, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk.


Da Kampen skole ble renovert for få år siden ble det lagt inn hybrid ventilasjon. Luftinntaket er en svær sjakt i det nye mellombygget, og herfra går det forgreninger til hvert klasserom. Anlegget har batterigjenvinner. Innemiljøet i skolen er bra, men energibruken er middels. Med denne løsningen har skolen utnyttet de gamle føringsveiene, som er vasket og brukes på nytt.