Ingeniørstudiet ved Høgskolen i Oslo (HiO) har lenge hatt et nært og fruktbart samarbeid med næringslivet. Dette tilfører høyskolen verdifull kompetanse og gjør at studentene er godt forberedt på hva som møter dem når de går ut i jobb.
I år er HiOs kompetanse styrket ved flere nyansettelser. Ikke minst vil det bli lagt merke til at dr. ing. Ida H. Bryn er blitt professor 2, en type deltidsstilling for eksperter som har sin hovedjobb i næringslivet. På den måten holdes forsknings- og undervisningsinstitusjoner oppdatert om hva som faktisk skjer på deres fagområder, samtidig som næringslivet kommer nærmere forskningsmiljøene.
Ida H. Bryn er partner i Erichsen & Horgen A/S og var prosjektansvarlig på Operaen fra 2004. Før det var hun ansvarlig for miljøprosjektering, inneklima og energi.
Sommerjobber til ingeniørstudentene!
– Det betyr mye for bygg- og VVS-bransjen at vi har fått en slik profesjonslinje tilpasset næringslivets behov, sier Ida H. Bryn til VVS-forum. – Vi vil få frem kandidater som kan hele prosessen fra plan til ferdig bygg, ingeniører som ser både hvilke behov kunden og håndtverkerne som skal utføre jobben har, ser hva som er viktig i grensesnittet mellom f.eks rørlegger og konsulent, og forstår deres behov.
– For å få til det burde vi hatt en traineeordning mellom firmaene. Alle ville tjent på noe slikt fordi det kan gi en bedre dialog i en sirkel med ventilasjon, rør og rådgiver. Det er viktig at studentene får adgang til sommerjobber i bransjen, ta inn studenter så de får se hvordan virksomhetene fungerer, det er også en fin måte å rekruttere på.
Vil ha mer forskning
– Hva underviser du i ved på høyskolen, Ida H- Bryn?
– Jeg underviser i bygningsfysikk, særlig fasadeforhold, for masterstudentene. På grunn av utsettelsen av masterstudiet blir det rolig, så jeg kommer til å satse på forsknings og utvikling dette første året. Jeg håper vi skal få i gang forskningsvirksomhet knyttet til bransjen, høyskolen har fine laboratorier.
– Det er enormt mye forskning som gjenstår før vi har kunnskap nok til å skape det best mulige bygg, fremhever Ida H. Bryn. – Det gjelder ikke minst mitt eget favorittfelt, glass. Jeg er engasjert i glass, det er et utrolig viktig byggelement for å skape gode væresteder.
Glass skaper lys, slipper havet og skogen inn – og byr på problemer når det gjelder komfort og energibruk. Stadig bedre glass gir nye muligheter, men U = 0,7 W/m2oC, som anses som en god verdi for et vindu, er fremdeles det samme som en dårlig vegg i en gråbeinsgård. Noe av det vi har for lite data om er hvorfor det er så store avvik mellom teoretisk og virkelig kjølebehov. Vi må ha teoretiske modeller som stemmer – så kan vi unngå å ha på varme for å ta kaldraset i et rom med kjølebehov.
Ida H. Bryn tok sin doktorgrad på glassgårder og har vært engasjert for Oslo Atrium, naboen til de såkalte barcode-byggene. Disse ”strekkodene” vil utgjøre en ny og særpreget bydel i Oslo.