Skal vi tro utfallet av undersøkelsen må majoriteten ta til takke med store nedskrivninger av verdien. Hele 80 prosent svarer at de mangler nødvendig dokumentasjon. Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for Bademiljø.

- For kjøper er det vanskelig å vurdere hvilken kvalitet det er på badet. Derfor er de nye reglene nødvendige. Men de vil nok komme som et sjokk på mange, sier Olav Råken, fagsjef i Bademiljø.

Den nye boligsalgsrapporten, som er vedtatt brukt av takstorganisasjonene i Norge, vil tre i kraft fra nyttår. Rapporten skal føre til en grundigere takseringsprosess. Særlig viktig er dette for boligens dyreste rom – badet. Kvaliteten på badet, og dermed verdien av badet, avhenger av det som skjuler seg bak flisene. Derfor vil boligsalgsrapporten ha svært detaljert dokumentasjon for alt av arbeid som er utført. Først da vet takstmann med sikkerhet at badet er forskriftsmessig bygget og kan sette full verdi i boligtaksten.

Trygghet for kjøper
Hvert fjerde boligsalg ender med tvist. Tall fra Forbrukerombudet og Help viser at 1/3 av alle konfliktene ved kjøp og salg av bolig er på grunn av problemer med badet. Råken viser til at praksisen blant takstmennene har vært ulik ved kvalitetskontroll av bad, og at det derfor har vært mer eller mindre tilfeldig om alvorlige skader har blitt oppdaget. Kjøper sitter sjelden med tilstrekkelig kunnskap for å skille mellom gode og dårlige bad.

- Det er naturlig at folk mangler dokumentasjon fordi dette ikke har påvirket verdifastsettelsen tidligere. Med de nye reglene er det utrolig viktig å kreve full dokumentasjon av bedriften som skal bygge badet. Fra nå av er det papirene, vel så mye som flisene, som vil avgjøre verdien.

Råken mener boligsalgsrapporten vil ha stor effekt på håndverkskvaliteten i norske hjem og være et viktig verktøy i kampen mot useriøse aktører.  

Oppussing - fra utgift til investering
Tall fra rørleggerbransjen viser at rundt 80 prosent av klagene på dårlig våtromsarbeid er på rørleggerbedrifter som ikke er organisert i en bransjeorganisasjon. Råken mener at et av de beste måtene å få igjen oppussingspengene ved salg er å velge en seriøs aktør.

- Regelendringen vil øke kompetansen til forbrukerne og gjøre de i stand til å stille strengere krav til de som pusser opp. Når godt arbeid belønnes i boligsalgsrapporten, vil langt flere investere i skikkelige bad.