- Vi kan jo ikke bygge boliger bare for 50-åringer med god økonomi. Vi må utvikle hele boligmassen og bygge alle boligtyper, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig tiul Aftenposten.

Avisen har satt opp et regnestykke som viser hva de ulike nye krav vil føre til av økt kostnad for nye boliger.

Energiforskriftene påvirker også byggekostnadene kraftig og kommer samlet opp i 245000 kroner.

Krav til fornybar energikilde med vannbåren varme er det dyrt å installere fordi det må legges rør og er satt til 75.000 kroner.

Balansert ventilasjon anslår Schumann til 70.000 kroner dyrere enn den gamle typen uten varmegjenvinning, bedre vinduer og tykkere isolasjon koster også 70.000 kroner ekstra.

Dessuten har Selvaag Bolig plusset på 20.000 kroner for økt byggetid og 10.000 kroner for økt prosjektering.

- Vi bygget et prosjekt med bedre isolasjon og ventilasjon med varmegjenvinning, men det viste seg faktisk at energiforbruket ble høyere enn i andre blokker bygget etter gamle regler, sier Schumann.

- Jeg spør om vi har råd til å gjøre alt dette på en gang. Noe er mer nyttig enn andre ting. I valget mellom energi og tilgjengelighet, ville jeg satset mest på energi. Noen skal betale for moroa. Jeg tror ikke politikerne har forstått konsekvensene, sier Schumann.

Schumann får støtte av Obos-sjefen Martin Mæland.

- Vi mener også at alle nye krav beløper seg til over en halv million kroner, sier Mæland. Begge to etterlyser en overordnet og helhetlig boligpolitikk.

Les hele artikkelen på Aftenposten.no

Si din mening her: