Pellestova Hotell (1000 moh)i Øyer i Gudbrandsdalen har gjennomgått totalrenovering og utvidelse. Her er det installert 500 mtr (65 KW) vannbåren varmelist.

Anlegget har vært i drift i én måned. Allerede under innreguleringsarbeidet kom testen, idet værgudene slo til med minus 10 grader og stiv kuling. Dermed ble tilbakemeldingene fra driftspersonalet meget positive, sier Svenke Folkestad, produktansvarlig for varmelistene.

Han opplyser at systemet koster i underkant av 2000 kroner per meter. Det betyr at en minimumsløsning med bare varmelisten vil komme opp i 100 000-120 000 kroner for et bolighus.

Større løsninger vil koste rundt 150 000-200 000 kroner, inkludert med varmepumpe og tappevannsoppvarming. Nedbetalingstiden kan dermed bli lang, avhengig av hvilken varmekilde som velges, og utviklingen i kraftprisene.

Folkestad mener at varmelist med varmepumpe kan gi rundt femti prosent mindre strøm enn om hele boligen varmes opp med kun elektrisitet. Dette gir betydelig innsparing på forbruket selv med stor investering.

Løsningen på Pellestova er at varmelistene er integrert veggpanelet. Til sammen 500 meter. Svenke Folkestad mener at selv etter kun én måneds drift kan hotellet konstatere at de har oppnådd meget god komfort og lavt energiforbruk.

Varmelistene ligner en integrert panelovn, og er et alternativ til vannbåren varme i gulvene, som ofte vil bli en mye dyrere løsning. I varmelistene er det to rør for tur-retur med vann. Oppvarmingen skjer raskt og 90 prosent av varmen fra lista sender varmestråler utover gulvet, og varmen stiger ikke oppunder taket.

Varmelisten kan installeres i boliger og større bygg som kirke, barnehage, sykehjem, kontor osv.

Den er tildelt en Verdenspris i GENEVE 2004 for teknologisk nyvinning og miljøforbedring.

Les også Fremtidens vannbårne varme?