I forskriftene til ny plan- og bygningslov (PBL) som blir klare for høring i juni, vil det komme klare retningslinjer for hvordan foretak skal ilegges overtredelsesgebyrer når regelverket blir overtrådt.
Regelverket skal være gyldig fra og med 2010, skriver tu.no.

Teknisk Ukeblad skriver at Kommunal- og arbeidsdepartementet nå har en skisse der satsene går i trinn ut fra hvor alvorlige overtredelsene er, noe seniorrådgiver Knut Fredrik Rasmussen understreket på BE-dagene.

De mildeste overtredelsene ser ut til å få et maksimalt gebyr på 10 000 kroner, deretter følger 50 000, 100 000 og til sist 200 000 kroner for de mest alvorlige overtredelsene av regelverket.

Ved gjentatte overtredelser ser det nå ut som om maksimalsatsen blir satt til 400 000 kroner for et foretak.

– Foreløpig er dette skisser vi arbeider med. Det endelige forslaget kommer når forslaget til de nye forskriftene blir lagt frem, sannsynligvis i juni, sier Rasmussen på BE-dagene.

Det er allerede klart at både privatpersoner og foretak skal kunne ilegges gebyrer, og at foretak kan vente seg høyere gebyrer enn privatpersoner.

I fremtiden blir det forbudt for privatpersoner å kjøpe seg en peisovn hos en byggevareleverandør, for så å montere den selv. Blir det oppdaget, vil det vanke gebyr.

Rasmussen forteller at hvem som skulle motta gebyrene var en lei nøtt å knekke. Det er kjente eksempler på at kommuner har bedt parkeringsvaktene om å øke aktiviteten for å spe på et slunkent budsjett.

Det er en viss fare for at systemet kan bli brukt slik om gebyrene går til kommunekassen. På den annen side er det en fare for at insitamentet til å føre tilsyn og slå ned på feil blir for lavt om gebyret går til statskassen.

– Det ser nå ut til at kommunene får beholde gebyrene, sier han til tu.no.

Det skal være overlapp mellom hvor høyt foreleggene kan settes og hva bøtenivået er.

På denne måten kan kommunene ilegge gebyrer som svir, uten at byggmesteren eller entreprenøren blir straffet i juridisk forstand og havner i bøteregisteret. Om en kommune finner at overtredelsene av regelverket er tilstrekkelig alvorlig, kan saken bli politianmeldt. Da er det ikke lenger snakk om gebyrer, men bøter og i verste fall fengselsstraff i opptil to år.