Spørreundersøkelsen er en oppfølging av en tilsvarende undersøkelse i 2007. Undersøkelsen ble sendt ut til samtlige kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn. 222 kommuner (51,6 %), 17 fylkesmenn (94,4 %) og 12 fylkeskommuner (66,7 %) har besvart, oppgir Miljøverndepartementet.

Generelt kan vi si at undersøkelsen viser at det er gjennomgående forskjeller mellom kommunene. Kommuner med færrest innbyggere og/eller med primærnæring som viktigste næringsgrunnlag svarer svarer oftest ”i liten grad” og ”ikke i det hele tatt” på spørsmålene. Kommuner med flest innbyggere og/eller store tjenesteytende kommuner svarer oftest ”i stor grad” eller ”i noen grad”.

Konsekvenser av klimaendringer – i dag og på sikt?

67 % av kommunene svarer at de i stor grad eller noen grad mener at klimaendringer kan få konsekvenser for kommunen i dag, mot 62 % i 2007.
Hele 8 av 10 kommuner (80 %) mener at klimaendringer vil få konsekvenser for egne ansvarsområder på sikt. Dette er omtrent samme resultat som i 2007.

Risiko- og sårbarhetsanalyser som tar hensyn til konsekvenser av klimaendringer?

Selv om et stort antall kommuner sier de er bekymret for klimaendringer, har bare rundt halvparten av kommunene (54 %) utarbeidet risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS). Det er likevel langt flere enn i 2007 som har gjennomført ROS (fra 22 til 54 %).

Framtidige klimaendringer innarbeidet i planverkverket for virksomheten?

4 av 10 kommuner (42 %) har i liten grad eller ikke i det hele tatt innlemmet konsekvenser av framtidige klimaendringer i eget planverk

Behov for endringer i kriseplaner pga. klimaendringer?

Halvparten av kommunene (50 %) mener det i stor eller noen grad er behov for endringer i virksomhetens kriseplaner. Nær 40 % mener at det i liten grad er behov for dette. I 2007 mente 62 % at det i stor eller noen grad var behov for slike endringer.

Gjennomført tiltak i forbindelse med arealforvaltning for å unngå bebyggelse i naturutsatte områder?

65 % av kommunene har gjennomført tiltak. 26 % har i liten grad eller ikke i det hele tatt gjennomført slike tiltak. Dette er omtrent på samme nivå som i 2007.

Egen mulighet til konsekvenshåndtering?

En tredjedel av kommunene (34 %) er bekymret for egen evne til å håndtere konsekvenser av framtidige klimaendringer.

Større tjenesteytende kommuner er klart mer bekymret (69 %) enn primærnæringskommuner (19 %).

Last ned hele rapporten (pdf)

GI DIN KOMMENTAR HER: