Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen offentliggjorde tildelingen av FME-sentrene under "Energiuka" i Oslo i går.

IFE er også sentral i to andre FME-sentre som ble opprettet. Det er offshore vind (Research Centre for Offshore Wind Technology) og CO2-lagring (Subsurface CO2 storage -Critical Elements and Superior Strategy). Det ble i alt opprettet åtte FME-sentre.

FME-senteret som IFE leder heter ”The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology” og samler de ledende fagmiljøene og industribedriftene innen solcelleteknologi i Norge. Samarbeidspartnerne er NTNU, SINTEF, Universitetet i Oslo, Elkem Solar, Fesil Sunergy, Hydro, Norsun, Prediktor, REC, Scatec, Solar Cell Repower og Umoe Solar.

Senterets totalbudsjett er på om lag 375 millioner kroner fordelt over senterets 8 leveår. Erik Stensrud Marstein ved IFEs avdeling for solenergi er senterleder.

Senterets hovedmål er å gi nåværende og fremtidige aktører i den norske solcelleindustrien tilgang til verdensledende teknologisk og vitenskapelig ekspertise. På den måten ønsker senteret å bidra til at den Norske solcelleindustrien forblir internasjonalt ledende og en av de viktigste landbaserte industriene her i landet.

Samlet ligger senterets medlemmer i verdensklasse innenfor fremstilling og karakterisering av krystallinsk silisium, det viktigste materialet for fremstilling av solceller, samt innenfor modellering, karakterisering og syntese av nye materialer og solcelleprosessteknologi. Denne kompetansen har blitt bygget opp gjennom forskningsprosjekter hos senterpartnerne over en årrekke.

For å møte industriens og forskningsmiljøenes behov for nye rekrutter, vil 23 doktorer og 21 post.docs utdannes gjennom senteret og en nasjonal forskerskole for solcelleteknologi opprettes. På bildet sees solforskerne på IFE som gleder seg til å ta imot nye kolleger.

Forskningen i senteret vil ta for seg følgende temaer:

    * krystallinske silisiummaterialer til bruk i solceller
    * nye modelleringsverktøy for krystallisering av silisium
    * solcelle og panelteknologi
    * nye materialer for neste generasjons solceller
    * nye, avanserte karakteriseringsmetoder

Les også Åtte forskningssentra for miljøvennlig energi
Les også
Vil bli ledende på miljøvennlig energi