Illustrasjonsfoto. Sintef

Etterlyser større vilje til å følge TEK17

Gunnlaugur Vignisson, Teamleder ITB, Hent AS:

0

– Alt for mange tar for lett på vannskadeforskriften, og særlig blant de prosjekterende. Dette er en av årsakene til unødvendige lekkasjer i bygg. Hvis forskriften på noen områder er umulig å følge, burde særlig Rørentreprenørene Norge komme på banen for å rydde opp.

Det sier Gunnlaugur Vignisson, Teamleder for ITB ansvarlige i Hent AS til VVSforum.

Han uttaler dette med bakgrunn i artikkelen VVSforum hadde om Sintefs anbefaling om lekkasjesikring skaper forvirring, hvor Sintef sidestiller loddede og gjengede skjøter med heltrukne rør når det gjelder lekkasjesikkerhet. Presskoblinger derimot mener man ikke holder vann og at de derfor bør ha fuktfølere, på tross av at bransjen i dag sidestiller disse løsningene.

Les: Sintefs anbefaling om lekkasjesikring skaper forvirring

Fortsatt prosjekteres det næringsbygg uten at Tek følges. Det ser også ut til å herske en generell aversjon i bransjen imot å følge forskriften, og det kan se ut som om man skjuler seg bak en generell unnskyldning om at det ikke er mulig å følge Tek i ett og alt.

– Dette er en uheldig praksis, det kan se ut som om det har gått sport i å ikke følge kravene, selv der det er mulig, og jeg mistenker at dette er for å komme ned i pris, noe som dermed går ut over kvalitet og vannskadesikkerhet, sier Vignisson.

En god rapport
Vignisson synes forøvrig Sintefs rapport om hvordan å unngå vannskader er en god rapport. Den bygger på erfaring med vannskader og bør derfor ut av skuffen. Når man skal bygge bør det faktisk være smart å gå inn for løsninger som trolig fører til mindre vannskader.

– Rent teknisk har jeg derfor ingenting i mot f.eks. lodding, bare det gjøres riktig. Rapporten bør leses som en anbefaling, sier Vignisson, som stadig ser prosjektering og utførelser som ikke følger Tek, der det faktisk burde være mulig å gjøre det.

Alt for mye prosjektering bærer dermed preg av dårlig hensyn til vannskadesikkerhet.

Gunnlaugur Vignisson, Teamleder for ITB ansvarlige i Hent AS

– Det burde ikke være vanskelig for byggherre, arkitekter og rådgiver og sette seg ned og finne løsninger som tar hensyn til risikoen for vannskade.I svært mange tilfeller er det uproblematisk å legge heltrukne rør opp igjennom fordelere som står overfor hverandre i et næringsbygg.

– Det er overgangen mellom systemer som Sintef særlig setter under lupen rapporten. Vi må slutte å ha overganger mellom PEX og andre systemer i lukkete sjakter og over himling i korridorer, understreker Vignisson. Overgang mellom systemer bør alltid foretas i skap med avrenning til rom med sluk.

Finn løsning
Slik Tek er utformet, egner den seg best for eneboliger. Det er ikke enkelt å gjennomføre større bygg og følge Tek. Derfor er rapporten fra SINTEF en god veileder for å løse oppgaven på best mulig måte.

Selv har Vignisson brukt alupex i stigesjakter inntil 10 etasjer, og fått alle skjøter på plass innvendig i skap.

– Det finnes løsninger, men man må ønske å tegne vannskadesikkert, jeg synes faktisk rådgiverne bør ta mye av ansvaret. Det kan virke som om at det faktum at Tek er er krevende å oppfylle er blitt en generell fraskrivelse. Jeg hører ofte det sies «Det er sånn vi alltid har gjort det», og dessverre er rørleggerne med på hele opplegget, sier Vignisson.

En gavepakke
I stedet for å se på Tek som et problem burde heller rørleggerbransjen se på den som en gavepakke og en mulighet til å levere mye godt og sikkert arbeide.

– Det er klart at presskoblinger har blitt bedre, det finnes indikatorer og systemer som skal sørge for at dette gjøres på riktig måte. Men det hjelper jo lite hvis 90 % av prosjekteringen ikke skjer i henhold til tek 17, det er slik jeg opplever det i dag. Det er slik rapporten til Sintef bør leses, nettopp en vei å gå for de som skal prosjektere, sier Vignisson, som når han ser rørlegger gjøre feil, til sin forskrekkelse ofte ser at det er gjort i henhold til tegning.

Hvis Tek er nærmest umulig å følge bør RørNorge på banen og rydde opp.

– RI (Rådgivende Ingeniører) som tegner bør følge forskriften så langt det er mulig. RørNorge har sittet for lenge på gjerdet og bør rydde opp. Hvis forskriften er dårlig er det vel bedre å endre den enn å flykte fra den! Forresten er også Rørhåndboka i høyeste grad moden for revisjon her, sier Gunnlaugur Vignisson i Hent AS.