Flexit og Armaturjonsson arrangerte fagdag om energibehov og inneklima

Flexit og Armaturjonsson samlet nylig over 100 personer til fagdag i Bergen. Sammen hadde leverandørene samlet arkitekter, installatører og konsulenter innen ventilasjon- og rørfaget. På agendaen stod hvordan bygge en miljøriktig bolig med tanke på energibehov og godt inneklima?

0

Temaet man ønsket å belyse var hvordan man kan opprettholde våre komfortkrav, og et godt inneklima i våre boliger, samtidig  som man oppnår Norges miljømålsetning i forhold til Parisavtalen. Det skal være lønnsomt med et godt inneklima.

Først ut til å fortelle om energibehov og inneklima var Eivind Kolstad, partneransvarlig i Flexit.
– Vi kan enkelt gjøre energiberegninger iht. NS3031:2014, samt redusere energibehovet ved å benytte korrekt utstyr for ventilasjon og oppvarming. Vår nye inneklimasentral EcoNordic WH4 har integrerte funksjoner for balansert ventilasjon, tappevann og varme til boliger. Den sikrer et sunt inneklima, rikelig med varmtvann og varme på en svært energieffektiv måte, fortalte Kolstad.

Det er billigere med vannbårent enn strøm
Kolstad presenterte et case fra Rogaland hvor tiltakshaver og arkitekt hadde beregnet et energibehov på 108 kWh/m2 med el oppvarming og vedovn, som er det maksimale energibehovet denne boligen kunne ha (jfr. TEK17 §14). Det var benyttet isolasjon og vinduer som ga svært lave U-verdier.

– Vi har gjort tilsvarende beregninger med vår Flexits EcoNordic, etter at veggene ble gjort tynnere og det ble brukt standard isolasjon. EcoNordic sørger for gjenvinning av avkastluften i en varmepumpe etter den roterende gjenvinneren. I tillegg ble det beregnet bruk av vannbåren gulvvarme. Energibehovet falt da til 99kWh/m2. I dette caset var det rom for ytterligere tekniske bytter, fortalte Kolstad
– Erfaringen til huseier var at besparelsen på bygningstekniske behov ble større enn ekstrainvesteringen, så her var det ingen tvil for huseieren hva man gikk for. I tillegg kommer støtten fra Enova. En detalj som tynnere vegger, og dermed grunnere vinduskarmer var også en gevinst, ikke minst større gulvareal inne.

Kolstad var klar og tydelig i sin sluttreplikk til deltagerne på fagdagen:
– Finn et passende husprosjekt på 120-230m2, og send energiberegningen til meg, så skal jeg trylle for dere.

Vannbåren gulvarme
Etter foredraget til Kolstad var det Thorn Fredrik Hemsen, teknisk sjef i Armaturjonsson sin tur. Han presenterte blant annet Standard Norges utkast til ny veileder om vannbåren gulvvarme. I den nye veilederen gis det terningkast på de forskjellige gulvvarmeløsningene, med hensyn til installasjonstid, materialkostnader og responstid.

-Fremtidig strømkostnad vil i fremtiden bli basert på effektbelastning og når på døgnet energien forbrukes. Vannbasert oppvarming gir en lavere effektbelastning enn strøm, og det er derfor Enova nå gir støtte for bruk av akkumulatortank, som jevner ut effektbelastningen. Akkumulatortank er forøvrig inkludert i EcoNordic, påpekte Hemsen.

Motstand mot vannbåren varme
– Største motargumenter mot vannbåren gulvvarme er ofte pris og treghet. Enova selv sier at gulvvarme koster kr. 800-950,-/m2, inkl. varmekilde, hvilket sannsynligvis ikke er dyrere enn strømgulv, hvor du likevel må ha bereder for tappevann i tillegg, understreket Hemsen.
– Treghet har bare med gulvløsningen å gjøre. Om man støper rør eller legger el kabler langt ned i støpen er begge løsninger trege. Det gjelder å legge en riktig gulvløsning, så er ikke vannbåren varme tregere enn strømkabler. Det skal ikke ta mer enn en time å få et gulv varmt eller kaldt med vannbåren gulvvarme.

Av andre løsninger som Hemsen presenterte var blant annet smarthussystemet Arjonsmart.
– Vårt smarthussystem kan kombineres med Arjonfloor gulvvarme og vår Arjonstop vannstoppventil. Med dette systemet kan man også styre lys, panelovner, kaffetraktere, dørsensorer, solavskjerming, røykvarsler osv. i samme mobilapp/webside. Drifter man bygg kan man med dette kombinere alle de byggene man vil, og overvåke og styre alt hjemmefra eller kontoret. Systemet vil også kunne snakke med Google Home og Amazon Alexa.

Til slutt på fagdagen informerte Hemsen om Armaturjonssons omfattende kurstilbud, hvor alle som deltar på et kurs blir registrert i kompetanseregisteret til Rørentreprenørene Norge.
– Bare i 2018 hadde vi 1300 rørleggere på kurs, og nå tilbyr vi også e-læringskurs slik at rørleggeren kan bygge kompetanse når og hvor ha n eller hun vil.