Ole André Sivertsen, skal holde foredrag på konferansens første dag: #mislykka - Et foredrag om hvorfor vi er så redde for å gjøre feil og hvorfor vi ikke bør være det. I tillegg har han et underholdningsinnslag under middagen med følgende tittel: Fylla - fra vors til bakrus. Det er et kåseri om alkoholens påvirkning rent fysisk, psykisk og sosialt.

– Varmepumpekonferansen har aldri hatt så stor faglig bredde

Varmepumpekonferansen 2018 - I år satses det på kvinnene:

0

Årets varmepumpekonferanse har et program og en foredragsliste som aldri har vist et større mangfold. Målet er synliggjøre varmepumpebransjen i sin fulle bredde. I år blir det faglig påfyll og fokus på alt fra mindre varmepumper, utfasing av oljefyrer, lavtemperaturanlegg i større prosjekter, og energisentraler med ulike størrelser og løsninger. Nytt i år er en storsatsing på kvinnene.

Varmepumpekonferansen 2018 arrangeres 6.-7. mars på Quality Hotel Expo på Fornebu i regi av Norsk Varmepumpeforening, Rørentreprenørene Norge, VVS-foreningen og Norsk Fjernvarme i fellesskap. Det er fjerde året man arrangerer konferansen over to dager med både felles- og parallellseksjoner med ulike temaer, og hvor det hele bindes sammen i en festmiddag.

I front for årets varmepumpekonferanse står daglig leder i Novap, Rolf Iver Mytting Hagemoen. Han forteller at de har fått konferansen inn på rett kurs, og tilbakemeldingene man har fått de siste årene har vært strålende og hyggelige, og han tror noe av årsaken til det er den sosiale rammen rundt konferansen, i tillegg til det faglige.

Saken fortsetter under bildet:

Daglig leder, Rolf Iver Mytting Hagemoen, og rådgiver Bård Baardsen, begge Novap, har hatt en stor og sentral rolle i planleggingen og tilretteliggingen av årets Varmepumpekonferanse. Foto: Hilde Kari Nylund.

– Det er viktig å synliggjøre det store mangfoldet i hva varmepumpebransjen kan tilby. Tverrfaglighet er viktig, ved at forskjellige aktører treffes på tvers av forskjellige roller i VVS-bransjen. Spesialiseringen kommer for fullt, og det krever mer kunnskap. Da må man være villig til å tilegne seg ny kunnskap. Med det programmet vi har i 2018, er det absolutt noe å hente for alle som jobber med varme og energi, sier Hagemoen.
– Varmepumpekonferansen er etter min mening særdeles viktig for entreprenørene, utbyggere, rørleggere, installatører, konsulenter og fjernevarme aktører.

Styreleder i Novap, Gunnar Solem under fjorårets konferanse på Fornebu.

Viktige temaer og trender
Bredden på årets varmepumpekonferanse er større en noen gang. Mange dyktige foredragsholdere skal snakke om alt fra mindre anlegg i boliger og utfasing av oljefyrer til spennende prosjekter og fakta rundt energisentraler og Urban energi.
– I år vil det også strømforbruket være et tema. Forbruket blir mer energieffektivt, men også ytterligere effektkrevende. Hva kan effekttariffer hjelpe oss med, og hvordan tenker man å løse strømnettets utfordringer med ny teknologi og nytekning? Her er det masse penger å spare. Og tradisjon tro kommer Prognosesenteret med sine statistikker for 2017 og prognoser og trender fremover i forhold til nybygg og rehabmarkedet. De følger nøye med på byggeaktiviteten. Det gir oss i bransjen de rette verktøyene om hva vi bør gjøre, påpeker Hagemoen.

Program og påmelding finner du her:

– En av suksesskriteriene for å få folk til å komme, er at vi finner viktige temaer og trender som er aktuelle nå. Fremover vil nye boliger kreve mindre energi, hvordan skal vi løse det? Regnstykket rundt investeringene for forbrukerne og proffmarkedet blir annerledes. Trenger vi å bore så dype brønner på grunn av varmebehovet, og mindre varmepumper er mer aktuelle enn noen gang. Hvordan skal vi bli flinkere til å levere gode prosjekter? Dette er bare noen av problemstillingene vi må ta hensyn til, sier lederen av Novap.

Saken fortsetter under bildet:

En fornøyd gjeng fra Høiax under fjorårets varmepumpekonferanse.

For stor selvtillit
Hagemoen understreker videre at utfasing av oljefyrer er et høyaktuelt tema om dagen. Nå er det mindre enn to år til det er full stopp for alle fossile oljefyrer.
– Da er viktig at rørleggerne og varmepumpeinstallatører er våkne. Mange opererer med altfor høy selvtillit, og tror de kan varmepumper. Det er mange dyktige rørleggere og installatører der ute som vet hva som skal til, og leverer utmerkede anlegg. Men dessverre er det også mange som ikke installerer varmepumpene riktig, og som fører til mye negativ støy. De ødelegger for seg selv, men ikke minst kan de bidra at varmepumpebransjen for et frynsete rykte. Min oppfordring er at arrangementer som varmepumpekonferansen, er et ypperlig sted til å skaffe seg gode kontakter, og ikke minst oppdatere seg på kunnskap.

Lederen av Novap er også opptatt av utfordringene man møter ute hos forbrukerne.
– Det er en jungel av informasjon, tilbud, anbud og ulike forhandlere som ikke alle snakker samme språk. Det er ikke rart forbrukeren blir svimmel, og ikke minst utrygg i valg av løsninger. Derfor har vi som bransje et stort ansvar, og vi må gå i takt skal vi bli oppfattet som seriøse.

Satser ekstra på kvinnene
I år gjør også Varmepumpekonferansen et ekstra stunt ovenfor kvinnene.
Vi har gjort et stunt for å få med flere kvinner på konferansen. Alle kvinnelige deltagere betaler kun halv pris av ordinær deltagerpris i 2018. Bakgrunnen er å bidra til mer rekruttering. Det finnes mange dyktige kvinner i bransjen, som har lederroller i mange selskaper, og står for kvalitetssikringen. Det er også flere kvinner som studerer energifag nå enn tidligere. De kommer for fullt og inntar viktige posisjoner i bransjen. Ser vi på deltagerne som kommer på konferansene, og det gjelder ikke bare denne delen av bransjen, er det uten tvil flest menn, påpeker Hagemoen.
– Kvinnene må bli tøffere, samt bli mer aktive på messer og konferanser, og møtes på de arenaene og treffstedene hvor bransjefolk møtes. Der skal de bli inspirert, få faglig påfyll, og ikke minst inspirere bransjen som helhet. Vi håper de tar utfordringen, og melder seg på som aldri før.

Hagemoen har en liten oppfordring til rådgiverne før konferansen.
– Jeg håper flere rådgivere kommer i år enn tidligere. Det er mange flinke rådgivere, men det er ikke til å stikke under en stol at det finnes et kompetansegap der ute. Det prosjekteres mye feil. Mye av dette kan unngås med mer kunnskap og kompetanse om varmepumper og løsninger. Så i år håper jeg kommer til å se flere rådgivere enn noen gang, avslutter han ovenfor VVSforum.

Et av høyepunktene under konferansen, og som skaper en god sosial ramme er selve festmiddagen.