Fra venstre: Erik Rigstad, utviklingssjef Bygninger i COWI, Harald Hammer, fagekspert solceller og energilagring i COWI, Øyvind Moen, administrerende direktør i Veidekke Eiendom og Christian Geelmuyden, utleiesjef i Höegh Eiendom. Foto: COWI

Etterlyste sertifisering av smarte bygg

Over 90 gjester møtte opp hos COWI for å lære mer om lønnsomheten i grønne og smarte eiendomsutviklingsprosjekter. Sertifisering av smarte bygg og byer vil sette fart på utviklingen, mente flere av ekspertene på COWIs byfrokost i Oslo den 29. mai.

0

Både Höegh Eiendom og Veidekke Eiendom konkluderte sine innlegg med at grønne og bærekraftige bygg lønte seg. Selskapene har begge satset offensivt på eiendomsutvikling og næringsbygg med høye miljømål og BREEAM-sertifisering.

– For våre leietakere har høyest mulig BREEAM-sertifisering vært et ufravikelig krav. I 2011 besluttet vi at ingen bygg skulle bygges med lavere sertifisering enn BREEAM Very good. Nå har vi flere Excellent-bygg, og de neste blir Outstanding. Når neste bygg står ferdig, skal det også være Norges smarteste, kunne Christian Geelmuyden fra Höegh eiendom fortelle.

– Bør nærme oss sertifisering for smarte bygg
Erik Rigstad, utviklingssjef for Bygninger i COWI, sa i sitt innlegg at han tror at en egen sertifiseringsløsning vil hjelpe smartprosjekter på samme måte som Breeam har hjulpet bærekraftige prosjekter.

– Breeam har for lengst fått fotfeste i byggebransjen og det er stor tro på at det er lønnsomt. Serifiseringsnivået tyder også på at utviklere velger et høyere nivå enn hva de “må”. Mye av dette handler om omdømme og verdisikring – man er trygg på at verdien vil holde seg over tid. Sertifisering har fungert svært godt for bærekraftige bygg, og har påvirket byggenæringen sterkt. Derfor burde vi prøve å nærme oss en sertifisering på linje med Breeam for smarte bygg, for å se om virkningen kan bli like sterk her som den har vært for grønne bygg, sa Erik Rigstad i sin presentasjon.

Han understreker at verdisikringsaspektet vil bli særlig viktig ved smarte bygg.

– Den teknologiske utviklingen skjer svært raskt. Hvis bygget ditt ikke kan romme teknologien når den er der, så har du allerede tapt.