Daglig leder hos rørgiganten Nilsson AS, Kåre Lund, mener bransjen sammen må rekruttere flere til rørbransjen. Nilsson har i flere år søkt etter rørleggere, men uten resultat. I dag er 10 stillinger ubesatt.

Rørnestor Kåre Lund i Nilsson AS etterlyser flere fagfolk

Daglig leder Kåre Lund hos Nilsson AS i Bodø frykter mangel på fagfolk kan skape problemer for framtidens rørbransje.

0

-Vi er hele tiden på jakt etter fagfolk, men det er svært vanskelig å få tak i. .Dessverre er det ikke mange som er interessert i å flytte på seg fra andre steder i landet. Og vi har som prinsipp at vi ikke «shopper» ansatte fra konkurrenter. Heldigvis har vi nå klart å få tak i to ingeniører, men vi trenger sårt flere, sier Lund til VVSforum.

Mye aktivitet

Vi møter den erfarne bedriftslederen på hovedkontoret til rørgiganten som bare ligger et steinkast unna Bodø sentrum. Kåre Lund har et brennende engasjement, og 45 års erfaring fra rørbransjen.

Til våren går han over i en annen stilling i selskapet.

– Jeg har hatt mange flotte år i Nilsson, og vi er heldige som har så mange dyktige og dedikerte ansatte. Jeg skal ikke slutte å jobbe, men ønsker å gå inn i en annen stilling hvor jeg kan jobbe mer med det tekniske. Det har jeg alltid hatt en spesiell interesse for, sier Lund.

I fjor fylte Nilsson, som er en del av NRA, 90 år. Selskapet Nilsson AS, Nilsson Haras AS og Nilsson Mo AS har i dag 110 ansatte. De har sikret seg flere spennende storprosjekter.

– Vi har per i dag en ordreserve som er tidenes beste. Men det er tøff konkurranse. Personlig mener jeg at prisene nå ikke må mer ned, det kan fort gå ut over kvaliteten. Vi skal være stolte av det vi leverer, og det skal være av skikkelig Nilsson-kvalitet. Det skjer masse spennende i denne regionen. Det er bare å ta kontakt for de som ønsker å flytte til Bodø, sier den blide bedriftslederen.

Stiller krav til språk
Vi nyter en kopp kaffe. De siste tre årene har selskapet brukt store ressurser på å søke etter rørleggere og ingeniører, uten at det har gitt ønsket resultat. I dag står 10 stillinger ubesatt. Kåre synes situasjonen rundt rekrutteringen til faget har forverret seg.
– Det er stadig færre som tar utdannelse som VVS-ingeniør, det er få klasser og få høgskoler som tilbyr utdannelsen. Reform 94 var svært ødeleggende for rørleggerne, men nå ser det heldigvis ut til at det blir endringer. ORiN gjør en kjempejobb for rørfaget i nord, men jeg er ikke positiv til rørfagets framtid hvis vi ikke klarer å rekruttere flere. Vi må alle sammen fronte faget og vise ungdommen hvor spennende dette yrket er. Det er svært viktig.

Av dagens 40 rørleggere hos Nilsson er 8 utenlandske. De siste rørleggerne som ble fast ansatt er fra Polen og Russland.

Hos Nilsson er det et krav om at du skal lære deg norsk. Det står svart på hvitt i ansettelseskontrakten.

– Vi har et krav om at det skal snakkes norsk. Men vi vet også at vi må bli enda flinkere til å bidra slik at de utenlandske arbeiderne lærer seg språket raskere. Et norskkurs kan derfor være et godt supplement til de andre tingene vi gjøre. De utenlandske arbeiderne vi har i dag, er dyktige fagfolk, men dessverre har vi ikke bare gode erfaringer med flerspråklige på byggeplass: Det er kort vei til feiltolkninger og misforståelser, og mange utenlandske arbeidere har en annen holdning til HMS. Summen av alt dette kan koste dyrt. Vi ønsker primært ikke å drive med innleie, men ha folk i fast arbeid, forteller han.