Illustrasjonsfoto

Rekordmange tilfeller av legionella i Sverige i 2017

Så langt i 2017 har Sverige blitt rammet av 171 legionellatilfeller, som er 25 flere smittede personer enn i hele 2016. I Danmark opplever man samme utvikling, hvor nærmere 200 personer er rapport smittet til og med august i år.

0

Årets legionellatilfeller i Sverige er det høyeste tallet noensinne i vårt naboland. Siste topp var i 2015 hvor det var 166 totalt, men nå er det altså 171 tilfeller på drøye 10 måneder.

Caroline Schönning, på Folkhälsomyndigheten i Sverige, forteller til VVSforum.se at de ennå ikke vet hva dette kommer av, men at situasjonen er lik i flere europeiske land.

I følge statistikken er det i hjemmet smitten øker mest. I Sverige har antallet tilfeller der personer blir smittet utenlands ligget på 60 tilfeller om året siden 2014.

Flest smittede personer finner man i befolkningstette regioner som Stockholm och Skåne. Kronobergs och Södermanlands län har få tilfeller, og slik har det vært i følge  svenske Folkhälsomyndighetens statistikk de siste 10 årene.

Schönning forteller videre til VVSforum i Sverige at de ikke kjenner til hvorfor det er slik.
– Vi vet ikke om legene i de ulike fylkene tenker annerledes eller om det er bare er helt tilfeldig.

Det står videre i artikkelen at Danmark er et av de mest utsatte landene i EU og har i 2017 blitt rammet ekstra hardt. Hittil har det blitt rapportert inn 198 tilfeller till Statens Serum Institut. Et normal år ligger på omkring 110 personer. I Danmark har de flesta også blitt smittet i landet.