Over fem kilometer rør skal sørge for at ett eller flere av 1476 sprinklerhoder kan gjøre jobben sin, om det skulle bryte ut brann, forteller (fra venstre) Svein Brynthe i Brødrene Dahl, Ole Herman Andreassen og Ronny Berg i Assemblin.

Hele 1476 sprinklerhoder måtte til i Norges største lager i massivt tre

Fem kilometer rør, og 1476 sprinklerhoder måtte til i Norges største lager i massivt tre. Nor Lines nye terminal på Øra i Fredrikstad er eksempel på at det går an å tenke annerledes om næringsbygg, og spare mye tid.

0

Svein Brynthe i Brødrene Dahl hadde ansvaret for rørleveransen. Han er imponert:
– Fortere enn dette går det neppe an å bygge. Leveringen gikk prikkfritt.

Nye tanker om sprinkler og massivt tre ga suksess i Fredrikstad. Hvem skulle tro at dette kunne settes opp i løpet av fire måneder? Bygningen på Øra begynte å reise seg i september. Før jul var den tatt i bruk. De 10.800 kvadratmeterne gjør at Fredrikstad har fått en ny knagg til begrepet «plankebyen»: De har nå Norges foreløpig største bygning i massivt tre.

20 medarbeidere i Nor Lines AS kan boltre seg på 120 x 87,5 meter. I alt 23 porter og ramper håndteres av lastebilene i øst, og skipene på kaia i vest. Sammen med basene Ronny Berg og Ole Herman Andreassen i montørbedriften Assemblin gir Svein Brynthe oss en omvisning.

To aha-opplevelser
De forteller om to aha-opplevelser.

– Den ene var hvor rent og tørt det var underveis i hele byggeprosessen. Det var lyst og trivelig. Ikke noe vann og søle, og heller ikke en lang tørkeprosess etterpå, slik det er med betongbygg, sier Ronny Berg.

– Den andre opplevelsen kom da vegger og tak var på plass: Vi var flere som ble imponert over hvor stor denne trebygningen faktisk er.

Saken fortsetter under bildet:

Massivtre gir en ferdig finish, både utvendig og innvendig. Elementene i bygget var ferdig tilpasset før de ble sendt fra Østerrike, og ble montert på rekordtid, konstaterer (fra venstre) Assemblins Ole Herman Andreassen og Ronny Berg i Assemblin, og Svein Brynthe i Brødrene Dahl.

Alt var fiks ferdig
Hele bygningen på Øra, unntatt taket og betonggulvet, er i massivt tre.

Massivt tre er trebord som skrus, dybles og limes i stabile lag. Alle gjennomføringer og utsparinger til sprinkleranlegget fra BD var på plass ved levering. Det gjensto bare å heise elementene på plass, og skru det hele sammen.

Røde rør kler Fredrikstad
Det samme gjaldt rørene som kom med tre store lastebiler. Hvert rør var merket, slik at det gikk minimalt med tid til å plassere og sette sammen anlegget.

– Noen var litt overrasket over at rørene var røde, og med en lakkfinish som vi er mer vant til å se på biler. Men i Fredrikstad Fotballklubbs nærområde er det rødt som gjelder, påpeker Svein Brynthe, med henvisning til lagets signaturfarge.

– Med bare fjorten dagers leveringstid sørget Brødrene Dahl for alt bygningen skulle ha av rør, klammer og festemateriell. Alt plastpakket og med alt vi trengte for at monteringen skulle skje uten hindringer, konstaterer Ole Herman Andreassen.

– Man kan bare forestille seg hvordan det ville ha vært hvis ikke leveransen var så presis.

Niks gips
Resultatet var at bygningen ble overlevert en måned før datoen som sto i kontrakten. Enda en grunn til den korte ferdiggjøringen var at massivhus-ekspertene i BAS Arkitekter fikk gjennomslag for et forslag: «Glem gipsen». De tegnet et bygg som verken skulle ha ytterhud på fasaden eller gips og plater på alle de innvendige veggene. Både ute og inne er treet fullt synlig. Alle synes det er kjempefint.

Tre tonns takstoler
Det er svære dimensjoner på de bærende elementene. Takstolene veier tre og et halvt tonn hver. Likevel tok det ikke mer enn en halvtime å få dem fra lastebilen til ferdig innfesting. Så kunne takplatene legges på, og rørmontasjen begynne.

Bakgrunnen for at byggematerialet er massivt tre, var et program i Innovasjon Norge. Selskapet Trebruk AS kom inn i bildet. Firmaets mål er at flere næringsbygg skal bruke det samme materialet som de fleste eneboliger i Norge er bygget av.

Det brenner i betongbygg også
At bygningen er av tre, har ikke noen betydning for dimensjoneringen av sprinkleranlegget.

– Massivt tre brenner ikke fort. Dersom det er trepaller inne i en tilsvarende bygning av betong, er brannkravene like strenge som her, fastslår Ronny Berg.

Paller er det nok av. Ett enkelt skipsanløp kan tilføre lageret til Nor Lines 2000 nye paller med varer. Skjønt «lager» er misvisende. Her er det ikke mye som står stille lenge. På de over 10 000 kvadratmeterne gulv flyttes det varer hele tida. Noen steder står det egne veiskilt, slik at truckførerne skal påminnes om hvor varer til for eksempel Bergen eller Havøysund skal plasseres. Her er paller med hagestol, kasser med grov kjetting, konteinere med kjemikalier og dørblad i store stabler. Fredrikstads egen suksessbedrift Europris er godt representert på det digre arealet, men det er også mange andre.

Det kommer flere
Byggherren er det interkommunale selskapet Borg Havn IKS, hovedentreprenør er Ove Skår AS. Island-eide Nor Lines er leietaker, og ansvarlig for sprinkleranlegget var Brødrene Dahls Fredrikstad-avdeling.

Samlet kom rørentreprisen, som var sprinkler, varme og sanitæranlegg, på om lag 6 millioner av de i alt 95 millionene som totalinvesteringen var på. For Brødrene Dahl representerer bygget i massivt tre en svært stor og interessant leveranse.

– Alle er fornøyd. Det er grunn til å tro at dette ikke blir det siste storbygget i massivt tre, fastslår Svein Brynthe i Brødrene Dahl AS.