Kent Østby med kanalkrysset som sparer takhøyde.

Kryss i taket – eller større takhøyde?

14.05.08: Byggherrer kan spare mye plass ved å la ventilasjonskanaler krysse i samme plan. Hvis du skal få hetta er Bergensgt. 41 på Bjølsen i Oslo riktig adresse. Der lager Kro Produksjon AS kanalkryss og annet ventilasjonsutstyr, men for mange er de mest kjent som Norges ledende leverandør av hetter til storkjøkken.

0

Jeg møtte et Kro-produkt første gang for cirka 7 år siden, det var hos Stiftelsen Vekst, der sivilingeniør Bjørn-Tore Larsen viste frem sitt patenterte ventilasjonskryss. Dette kanalkrysset er et slags columbi egg fordi det gjør det mulig for ventilasjonskanaler å krysse i samme plan uten stort trykkfall. Kanalkrysset lages av Kro Produksjon på Bjølsen i Oslo.

Fordelene ved kanalkrysset er åpenbare. Istedenfor å bruke mye plass på å la en kanal krysse i bue under den andre, går det ene løpet rett gjennom det andre. Dette betyr at byggehøyden kan være lavere enn når man skal ha kanaler i to plan.

– Kanalkrysset burde vært et stort produkt, men byggherrene er konservative, sier Kent Østby, daglig leder og eier av Kro Produksjon AS. – Konsulentene er veldig glad i kanalkrysset fordi de vil ha opp himlingshøyden, og rørleggere og elektrikere elsker det fordi de kan gå tvers gjennom. Det som har bremset salget så langt er at kanalkrysset er litt dyrere enn konvensjonelle krysninger, og trykkfallet på 3 pascal per krysningspunkt er noe høyere. Det krever litt høyere trykk i hovedkanalen.

Kro Produksjon AS
Kro Produksjon holder til like ved Bjølsenhallen i Oslo. Herfra var det tidligere industri hele veien oppover Nydalen. Bygningen Kro holder til i er et sjarmerende innslag i en bydel som preges stadig sterkere av moderne boligblokker, men sjarmen har sin pris, forteller Kent Østby:

– Huset er fra 1912 og helt uegnet til vårt formål, blant annet bruker vi 250 000 kroner i året til fyring. Dette arbeider vi med. Vi har leid huset siden 1964 og har kontrakt til 2064.

Behovsstyrt ventilasjon
Kanalkrysset er et lite produkt hos Kro Produksjon, men et annet ventilasjonsprodukt har stor fremgang: DBV – digital behovsstyrt ventilasjon.
– DBV er et system som sørger for at ventilasjonen til enhver tid er riktig i forhold til behovet. Det gir godt inneklima, samtidig som det er energieffektivt, opplyser Kent Østby.
– Dette er et system vi har solgt mye av. Det er nærmere 700 enheter i Forskningsparken, 600 i Storgaten 33, og nærmere 800 i Asker kulturhus. Det som skiller DBV fra andre systemer, er at det styres ut fra luftmengde, ikke trykk. Det skal gi færre koblingsfeil og færre elektriske feil. Vi prøvde å reklamere med at det er et enkelt system, men folk tror ikke på noe som er enkelt. DBV står for 3-4 millioner kroner i året, men potensialet er stort.

Kro produksjon er med i Emtek-samarbeidet i regi av Stiftelsen Vekst, et samarbeid mellom bedrifter som arbeider med spesielt energisparende og/eller miljøvennlige løsninger. Selskapet er størst i Norge på salg av storkjøkkenhetter. Andre store produkter er ytterveggrister og store spjeld. Kro Produksjon AS har 26 ansatte og selger for cirka 30 millioner kroner


Kro Produksjon AS holder til i en malerisk industribygning fra 1912.