– Hvordan utvikler markedet seg når det gjelder hva folk foretrekker av varmepumper. Bård Baardsen?
– Markedet for luft-luft-varmepumper har vært bra lenge og er det fremdeles. Nytt av året er større interesse for andre typer, som retter seg mot vannbåren varme. Det er mange som planlegger å skifte ut oljefyr eller elektrokjel for radiatorsystemer eller gulvvarme.

– Flere leverandører vi har snakket med sier at det nå er luft-vann som er mest i skuddet. Hva sier statistikken om dette, Baardsen?
– Det selges faktisk nesten like mange varmepumper for væske-vann basert på borehull som luft-vann. Disse anleggene er de dyreste, men ofte også de som sparer mest energi. Novaps statistikk teller enheter, men disse tallene forteller ikke hele sannheten. Av de tre pumpetypene er det væske-vann det selges færrest av, men total energibesparelse fra denne varmepumpetypen er betydelig.

– Hvordan?
–Væske-vann-pumpene er ikke bare energieffektive, noen av dem er også kjempestore. På Skøyen Vest er det et pumpeanlegg som leverer rundt 140 GWh i året til fjernvarmenettet, det tilsvarer 18 000 luft-luft-varmepumper. På Nye Ahus er det investert 100 millioner kroner i et tilsvarende anlegg. I vår statistikk er dette to enheter.
– For dem som vil gjøre noe med husets energibehov er luft-luft den enkleste og billigste løsningen, og en løsning som de fleste brukerne synes gir bedre komfort.

– Hva med radiatorer og varmepumpe, gir pumpen høy nok vanntemperatur, Baardsen?
– De fleste som har radiatorsystem kan skifte til varmepumpe. De fleste radiatorer er overdimensjonert og kan kjøres med lavere temperatur.

– Hvordan er interessen for varmepumper i bransjen i disse dager. Bård Baardsen?
– Den er stor. Under VVS-dagene hadde vi 100 deltakere på seminar om varmepumper i store bygg, og dagen før hadde vi 75 på seminar om varmepumper til nærvarme/fjernvarme.