Ett av dem er varmepumper. De etablerte varmepumpeleverandørene bare smiler for tiden, vel vitende om at salget bare vil øke de kommende årene. Den krisen som midlertidig er fordrevet fra annenplassen i ”Elendighetens ti på topp”, nemlig klimasaken, vil bidra til det. Jo verre det går med klimaet, desto mer trenger vi varmepumper, finanskrise eller ikke.

– Hos oss er klimaet godt på alle måter, det er høy aktivitet og vi er veldig godt fornøyd med året så langt, sier produktsjef Jon Halvorsen hos Friganor AS. Friganor selger Daikins Altherma varmepumper.

– Det har vært en markert økning i høst, og det er luft-vann som øker mest, fortsetter Halvorsen. – Rørleggerfirmaene har akseptert luft-vann på en annen måte enn før. De har innsett fordelen ved at disse pumpene er mye billigere og mindre kompliserte enn væske-vann. Der vi fremdeles møter skepsis til denne pumpetypen er i innlandsfylkene. Men også der er dette i ferd med å løsne – de ser at det virker,

– Hva med årsvirkningsgraden for luft-vann og væske-vann, Halvorsen?
– På steder hvor det kan være veldig kaldt har væske-vann en viss fordel, men som regel vil væske-vann og luft-vann ha omtrent samme årsvirkningsgrad. Gjennomsnittstemperaturen i Oslo i fyringssesongen er den 4 °C. Det er omtrent den temperaturen du har i et borehull.

– Hva med varmepumpe og radiatoranlegg?
– Våre pumper leverer ikke så varmt vann som radiatoranlegg er bygget for, men de fleste radiatorer har overkapasitet og oftest går det fint. Kanskje bør du skifte til viftekonvektor – som vi også leverer – og akseptere at du må spe på litt med strøm. Varmepumper får lavere virkningsgrad når de må kjøres på maks temperatur, men det gjelder også mange fyrkjeler. Det optimale er å koble varmepumpen mot lavtemperatur gulvvarmeanlegg

– Hvordan er det å forholde seg til en gigant som Daikin?
–Altherma varmepumper utvikles og produseres i Belgia, så avstand er ikke noe problem. Nærheten til Brussel og utviklingsavdelingen der er viktig, og vi blir brukt i utviklingsarbeid.

– Det har vært spådd at finanskrisen vil gjøre det lettere å få tak i håndverkere. Færre flotte baderom gir flere som tar seg bryet med å lære seg varmepumpeinstallasjon. Har dere merket en slik utvikling, Jon Halvorsen?

– Det har vært et kapasitetsproblem både hos rørleggere og kjølemontører og vi tror flere vil spesialisere seg. De som vil lykkes her i fremtiden er de som har kompetanse i alle ledd og kan tilby komplett pakke med rør, elektro og kjøl. Vi har rene Altherma-kurs og kjøletekniske kurs. Vi er opptatt av service og vil være behjelpelig med igangsetting og service.

– Vi regner med å selge cirka 600 luft-vann-anlegg i år, det er en økning på cirka 25 prosent. Luft-luft forventes å bli ca 6000, forteller Jon Halvorsen, produktsjef for varmepumper hos Friganor AS.