De kjører for Interfil, som i løpet av tyve år har bygget seg opp en solid markedsposisjon. Og Interfil fortsetter å vokse. Selskapet er i dag den største private arbeidsgiveren i Skjåk kommune og produserer i år mer enn 250 000 filtre, til en salgsverdi av over 74 millioner kroner.

– Da Harald de Presno startet fabrikken i 1991 hadde vi 48 filtervarianter, det fikk holde, sier daglig leder Vegard Ottesen til VVS-forum. – I dag har vi over 10 000 egenproduserte varianter og nærmere 17 000 artikkelnummer i sortimentet. Dermed fremstår Interfil som en totalleverandør av filtre til ventilasjons- og pressluftanlegg. Vi er den mest fleksible filterleverandøren, og også den raskeste leverandøren på spesialfilter i Norge.

Da VVS-forum besøkte Interfil i mai var lagrene stappfulle, og slik må det være, forteller Vegard Ottesen:
– Vi har cirka 27 000 enheter på lager, men de forsvinner fort når høysesongen begynner i månedsskiftet mai/juni. Da leverer vi opptil 5 000 filtre om dagen, med en produksjonskapasitet på 400 000 filter i året.

– Deere har opparbeidet en solid markedsposisjon i konkurranse med verdens største filterprodusent. Hva er konkurransekriteriene på dette markedet?
– Det kundene går etter er trykkfall, utskillingsgrad og pris. Våre filtre er testet av blant andre Statens Tekniska Provningsinstitut i Sverige. Vi var med i en seks måneders test i Sverige med i alt åtte merker. Interfil og Camfil delte førsteplassen, og det ga oss et salg på 5000 filtre. Senere vant vi en klar seier over verdens største filterprodusent.

– Hvordan er det å være største private arbeidsgiver i en liten kommune?
– Det legger visse føringer, vi føler et sterkt ansvar for å opprettholde arbeidsplasser. Likevel produserer vi ikke alt vi selger, noe av salget er handelsprodukter. Vi samarbeider med enkelte andre om noen billigprodukter.
– Hva betyr eksporten for Interfil?
– Andelen eksport er gått ned fra 25 % til 18 % og det er greit. Eksporten er ikke lønnsom, men bidrar til volum.

– Hvorfor ble Skjåk valgt som lokalisering?
– Vi ligger her fordi gründeren bor her. Hans bedrift Biteko er naboen. Vi er like langt fra Oslo, Bergen og Trondheim.

– Hvilken utvikling skjer på filtersiden, Ottesen?
– Det er en konstant kamp for å utvikle filtre som gir best mulig kombinasjon av trykkfall og utskillingsgrad. Så langt har glassfiber vært det mest brukte materialet, men mange sverger til plast. Det forskes intenst på plastmaterialer, som antas å kunne gi enda høyere utskillingsgrad ved samme trykkfall.

– Hvor ofte bør man skifte luftfilter, og etter hvilke kriterier?
– Det diskuteres om man skal skifte på trykkfall eller tid. Hygienen sier at det uansett ikke bør gå for lenge. Når trykkfallet går opp kan det være gratis å skifte. Forfilter er fint, det gir minst to års levetid på hovedfilteret, opplyser daglig leder Vegard Ottesen i Interfil AS. Første desember er det 20 årsjubileum.