-I løpet av desember starter prøvekjøringen av det nye forbrenningsanlegget, sier Bolstad når vi besøker Bio-Els anlegg som ligger vegg i vegg med FREVAR KFs forbrenningsanlegg som ble bygd på 1980-tallet. Bio-Els anlegg skal bruke industriavfall og husholdningsavfall basert på langsiktige avtaler. Husholdningsavfallet kommer hovedsakelig fra kommuner i Oslofjord-regionen.

En ny fase
Bio-Els nye forbrenningsanlegg skal etter planen kjøres i gang for fullt tidlig i 2008. Når det skjer, går vi inn i en ny fase i fjernvarmeutbyggingen i Fredrikstad som er en by i rask utvikling, sier Per Bolstad i Fredrikstad Fjernvarme. I dag er  salget av fjernvarmeenergi på rundt 36 GWh/år. Det skal økes til minst 50 GWh i 2010, men potensialet er trolig 100 GWh/år, mener han.
Bio-Els anlegg på Øra, som eies av Hafslund varme og infrastruktur, skal levere 12 MW grunnlast og 10 MW spisslast til fjernvarmesystemet. I tillegg skal FREVARs anlegg som er på 25 MW, levere spisslast og reservelast etter behov.
-Fjernvarmekundene i Fredrikstad vil da praktisk talt bli forsynt 100 prosent med varme basert på fornybar energi. Dermed blir vi kvitt de reserveløsningene for produksjon av varmt vann som vi har hatt til nå, sier Bolstad.

Riktig tidspunkt
Han er ikke tvil om at tidspunktet for fjernvarmeutbyggingen i Fredrikstad er riktig, både miljømessig og økonomisk. Fjernvarmen er basert på fornybar energi, og gamle oljekjeler blir fjernet. Kundene får varme og kjøling av høy kvalitet til priser som ligger lavere enn olje og strøm. I tillegg bidrar fjernvarmen til redusert forbruk av strøm til oppvarming i en tid med knapphet på strøm og perioder med høye strømpriser, argumenterer han.
-Vi startet utbyggingen av fjernvarme i 2002 etter at kommunen hadde vedtatt tilknytningsplikt for alle nye bygg og for større ombygginger av eldre bygg. I praksis betyr dett at alle nye bygg unntatt eneboliger har tilknytningsplikt. Siden 2002 er konsesjonsområdet for fjernvarme blitt utvidet tre ganger og omfatter i dag en stor del av Fredrikstads sentrumsområder på begge sider av Glomma, presiserer han.

Enova-støtte avgjørende
En annen viktig forutsetning for fjernvarmeutbyggingen i Fredrikstad er den økonomiske støtten fra statsselskapet Enova. Av en investering på 150 millioner kroner hittil kommer 33 millioner kroner fra Enova. Denne støtten har vært avgjørende, ikke minst fordi prisen på stålrør og andre deler av infrastrukturen til fjernvarme har økt betydelig de siste årene, påpeker han.
-Utbyggingen av fjernvarme er en strategisk satsing for Fredrikstad Fjernvarme AS. Selskapet eies av Fortum Holding Norway AS med 35 prosent, FREVAR KF med 32, 5 prosent og Fredrikstad Energi AS med 32,5 prosent. Vi regner med at investeringen i fjernvarme vil gi en brukbar avkastning framover og at Fredrikstad Fjernvarme vil gå med overskudd neste år, tilføyer han.

Store utbygginger
Fredrikstad er midt i en rivende byutvikling med sanering av gamle bygårder og bygging av nye næringsbygg og boliger. Et eksempel er Lykkeberg-kvartalet med nytt SAS-hotell og nye næringslokaler et par steinkast fra Glomma som nå er koblet til fjernvarmesystemet i byen.
Men den største utbyggingen framover kommer i det gamle verftsområdet, kalt Værste. Der skal det bygges boliger og næringsbygg på til sammen 700 000 kvadratmeter. Forutsetningen er at den nye Kråkerøy-forbindelsen står ferdig i 2009, en firefelts riksvei som skal erstatte dagens veiforbindelse som er fullstendig sprengt. Utbyggingen er vedtatt av Stortinget.
-Hele dette området knyttes til fjernvarmenettet, og her vil infrastrukturen bli bygd ut etter hvert som området bygges ut, sier Bolstad.

Godt ”Energimerke”
-Det er også et poeng at boliger og bygninger tilknyttet fjernvarme får et godt ”Energimerke” når det skal klassifiseres i henhold til EUs bygningsenergidirektiv. Energimerket gir leietakere, kjøpere og forvaltere av bygningene hurtig og oversiktlig informasjon om energieffektiviteten i bygningene. Hovedhensikten med EUs direktiv og bruken av Energimerket er å øke energieffektiviteten i bygningsmassen, forklarer han.
-Bruken av vannbåren varme er blitt populært de senere årene, både i eneboliger og i større bygninger. Vi regner med at denne utviklingen fortsetter, og vi ønsker å bidra til de beste løsningene i vårt område, sier Bolstad til slutt.