- I sommer ble det leid inn fire prosjektingeniører for å få fortgang i energimerking av alle byggene på over 1.000 kvadratmeter. Rundt 11 osloskoler er merket til nå. Vi var veldig opptatt av å få energimerking raskt i gang og effektivt gjennomført. Derfor ble fire nyutdannete prosjektingeniører leid inn i sommer for ett år, forteller seksjonsleder på Energi og Miljøseksjonen, Bjørn Antonsen.

Fra før av har Undervisningsbygg to energi- og miljøingeniører, Gunnar Johansen og Hanna Asak Nilsen med to års erfaring som er ansvarlig for energivurderingene. De fire innleide skal samle inn, systematisere og bearbeide data om byggene som grunnlag for endelig rapport.

Mye energi ut av vinduene
- Mye av jobben vår går ut på å innhente informasjon om de ulike byggene, forteller Siri Ruud Røgeberg som kommer rett fra ingeniørhøgskolen og byggteknisk utdanning. Vi må finne fram gamle tegninger av skolene for å få informasjon om konstruksjonen av bygget. Videre er varmeanlegget og hvordan bygget er isolert, nyttig informasjon for oss, sier hun.

- Mange ganger må vi kontakte vaktmesteren på den enkelte skole, driftsingeniøren i Undervisningsbygg, eller eksterne firmaer som for eksempel har montert vinduene. - Det er nemlig mye energi som forsvinner ut av vinduene, sier Malin Ärlebäck som har byggteknisk bakgrunn fra ingeniørhøgskolen.

- Hus med passivhusstandard kan oppnå karakteren A, for skolebygg må bygningen ha ett energiforbruk lavere enn 79W/m2, forteller Kjersti Grande som er sivilingeniør med vekt på fornybar energi og miljøfysikk: For å oppnå A må også tettheten til bygget dokumenteres. Jeg synes imidlertid skolebyggene I Oslo kommune kommer godt ut.

Den fjerde nyutdannete som jobber med dette, er Azad Shakibani. Han er sivilingeniør innenfor bygg og anlegg med vekt på VVS. Han forteller at energimerking består av en energikarakter og en oppvarmingskarakter.

Jevnt over synes alle de fire nyutdannete at byggene de har energimerket så langt er bra og at Undervisningsbygg er et interessant og trivelig sted å jobbe. Jobben med energimerkingen er veldig bra måte å starte i yrkeslivet på og miljøprofilen til Undervisningsbygg er spennende, mener de ferske ingeniørene.


Et innblikk i en prosjektingeniørs jobb i Undervisningsbygg.
















FAKTA:
De 11 skolene som har fått energimerking per 21.9.2010: Ammerud, Øraker, Løren, Lakkegta, Vålerenga, Hauketo, Disen, Bjørndal, Kampen, Skøyen og Stig. I løpet av uke 38 regner man med at også Ila, Vahl, Bestum og Tøyen skoler blir energimerket.

1. juli 2010 trådte loven i kraft om at alle bygninger som skal selges eller leies ut må være energimerket. Alle har to år på seg. Hensikten med energimerking er å øke bevisstheten om energibruk og valg av energikilde i bygninger. Alle bygg over 1000 kvm skal ha en energiattest synlig plassert i bygget.

Energikarakteren viser hvor energieffektiv bygningen er, inkludert oppvarmingsanlegget. Karakterskalaen går fra A (svært energieffektiv) til G (lite energieffektiv).

Oppvarmingskarakteren forteller hvor varm bygningen blir uten bruk av elektrisitet, olje eller gass. Grønn farge betyr lav andel elektrisitet og fossilt brensel, mens rød farge betyr høy andel.

Oppvarmingskarakteren er uavhengig av energibehovet og energikarakteren i bygget.

Gyldig i 10 år
Etter gjennomfør energimerking blir det laget en liste med tiltak som kan gjøre bygget mer energieffektivt. Hvis karakteren er dårlig går det an å utføre de aktuelle tiltakene og foreta en ny vurdering for å bedre karakterene. En energiattest er gyldig i ti år. 

Tekst/ Foto: Undervisningsbygg.