Det politiske målet er å komme frem til tiltak som kan redusere norske klimautslipp frem mot 2020, og også hva dette vil koste.

Det er nå mange som har sagt sin mening om hvordan det er mulig å redusere de norske klimagassutslippene fram mot 2020, slik Stortingets mål er. Over 100 høringsuttalelser til utredningen Klimakur 2020 er kommet inn til Miljøverndepartementet.

–Jeg er glad for at interessen for klima er så stor. Nå skal vi gå nøye gjennom høringsuttalelsene. Utredningen og høringsrunden danner et viktig grunnlag for stortingsmeldingen om klimapolitikken som skal legges fram høsten 2011, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Klimakur har bestått av Statens vegvesen, Oljedirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Statistisk sentralbyrå og Klima- og forurensningsdirektoratet som har ledet gruppen. Utredningen presenterer ulike menyer av virkemidler og tiltak som kan brukes for å nå Stortingets mål om å redusere utslippene av klimagasser.

Blant de som har avgitt en uttalelse er NHO, og her mener man at om det skal være mulig å redusere utslippene, må det umiddelbart etableres et klimafond for implementering av eksisterende teknologi og et miljøteknologifond for utvikling og testing av ny teknologi.

Det er flere som mener det samme.

– Et klimafond bør rettes mot eksisterende teknologi, gitt at det skal ha en effekt innen 2020, skriver administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening (OLF) i sitt høringssvar. OLF foreslår å bruke offshoreavgiften på CO2 for å finansiere et klimafond.

Norsk Industri støtter også kravet om klimafond. Det eneste alternativet til et slikt fond, er endring av klimaforlikets ambisjonsnivå for nasjonale tiltak. Norsk Industri mener også at det må opprettes et miljøteknologifond som et bidrag til å skape ny klimagassreduserende teknologi.

Klimakurs modeller fortegner virkelighetsbildet ved at omstillingskostnader og andre samfunnskostnader ved nedlegging av industrianlegg ikke er med i beregningene, påpeker Norsk Industri.

Enova reagerer på at Klimakurs forutsetning om bruk av elektrisitet  skal behandles som tilnærmet klimanøytralt, og påpeker at Klimakur 2020 legger til grunn at bruk av elektrisitet i Norge allerede i dag dekkes av kraftproduksjon fra fornybare energikilder.

Dette mener Enova kan gi grunnlag for feilvurderinger når resultatene fra Klimakur skal brukes i det videre arbeidet med klimapolitikken.

Konsekvensen av dette er at økt tilgang på fornybar kraftproduksjon eller energieffektivisering i form av redusert bruk av elektrisitet, ikke anses å ha noen klimaeffekt, skriver Enova i sitt høringssvar.

Enova har heller ikke sans for den store andelen av tiltak som baserer seg på bruk av bioenergiressurser.