– Vi skal være navet som binder de ulike faggruppene i bransjen sammen, og formidle kunnskap på tvers av fagområdene. Det skal igjen bidra til bedre prosjekter og mer utnyttelse av den kompetansen som finnes hos hver enkelt, sier to ivrige frontfigurer i Norsk VVS, Energi- og miljøteknisk Forening, Thor-Jostein Egeland og Knut Olav Knudsen i kor, henholdsvis leder og faglig leder.

VVS-foreningen består i dag av daglig leder Thor Jostein Egeland og Knut Olav Knudsen som er fagsjef. Vivi Hatlem er ansatt som organisasjonskonsulent. Foreningen har totalt 15 lokallag spredt utover hele landet.

7000 deltakere
- Det skjer veldig mye spennende om dagen. Vi er midt i en prosess med navneskifte som for øvrig skal bestemmes på generalforsamlingen under årsmøtet i Fredrikstad til våren, våre medlemmer og lokallag er mer aktive en noen gang tidligere og utfordrer oss hele tiden med tanke på innspill og opplegg til kurs og seminarer, utover det de selv gjør, sier Egeland.
I fjor hadde man nærmere 7.000 deltakere på ulike arrangementer. Det var alt fra frokostmøter til de mer kunnskapsbaserte kursene. Medlemsmassen er også økende.

- Vi har mange ildsjeler ute i de lokale gruppene. De bidrar til å gjøre lokallagene aktive, og ikke minst bidrar til kompetanseheving i bransjen lokalt. Et ferskt bevis på det er et kurs om Byggautomasjon i Bergen i starten av februar. Der har vi allerede over 200 deltakere, noe som sier oss at suget etter mer kunnskap og kompetanse er stort over det ganske land, sier Knut Olav Knudsen.

Rivende utvikling
- Man må ikke glemme at vi er inne i en rivende utvikling når det gjelder nye ventilasjon - og varmeløsninger. Med nye TEK og mer fokus på lavenergi- og passivhus., skapes det et stort behov for mer kunnskap og informasjon påpeker Knudsen.

Både Thor Jostein Egeland og Knut Olav Knudsen fremhever viktigheten av at alle involverte aktører i bransjen må følge med i utviklingen. Oppdatere seg på nye løsninger, og bygge nettverk for å få en bedre totaloversikt.

Hvor er konsulentene?
– Vi savner deltakelse fra konsulentsiden på våre kurs og seminarer. Det synes vi er beklagelig, siden de skal  prosjektere gode løsninger for entreprenører og byggherrer. De må passe seg, så ikke byggherrer og entreprenører går direkte til leverandørene som nå besitter utrolig mye kunnskap, som de gjerne formidler. Mange leverandører stiller velvillig opp på våre seminarer, så der kan man hente ut mye informasjon, sier Egeland og Knudsen.

- Vår forening jakter stadig nye foredragsholdere og ønsker nye unge medarbeidere hjertelig velkommen til oss, hvis de føler at de har mye kunnskap å formidle. Det er viktig å fornye seg, og det er kjærkomment med nye ansikter i bransjen. Kravet til foredragsholdere stiger, og dagens arbeidsgiverne mer restriktive med pengebruken. De forlanger at kursdeltakeren kommer tilbake med nevenyttig kunnskap. Det legger et press på oss for at vi skal treffe med informasjonen, avslutter daglig leder i VVS-foreningen Thor Jostein Egeland.