Grønn Byggallianse (GBA) er et miljønettverk som samler de største eiendomsaktørene i Norge. Per dato er det 28 medlemmer. Disse har en bygningsmasse på over 23 millioner kvadratmeter. Gjennom nettverket skal medlemsbedriftene kunne utvikle seg på miljøområdet og derved bli mer miljøeffektive, og samtid være myndighetenes sparring partner mot eiendomsnæringen innen miljøspørsmål.

GBAs sekretariat fungerer som et kompetanse- og informasjonssenter for deltagerne. Målet er at medlemmene vil bli ledende på miljøsatsning i den norske byggenæringen.

- Slike sertifikater er frivillige og har tidsavgrenset levetid. Det er her som i sporten, man må hele tiden jobbe aktivt for å være best. Å ligge i teten vil ha betydning for blant annet omdømmet, sier rådgiver Sverre Tiltnes i Grønn Byggallianse.

– Vi har ambisjon om å få til et norsk miljøklassifiseringsverktøy for bygg i løpet av 6-12 måneder hvis vi bygger på et eksisterende verktøy, sier han.

Internasjonalt finnes det flere verktøy for å miljøklassifisere bygg. Blant de mest utbredte er LEED, BREEAM og Green Star.

– LEED er et klassifiseringsverktøyet som også brukes som et designverktøy i nybygging og drift. Jeg tror det passer godt til norske forhold, sier Tiltnes. Han viser til atdet er utbygger som må ta tak i prosjektet og få det klassifisert. Og hvis man får til et godt bygg, får man et fortrinn.

- Henger vi etter her i Norge?

- Vi var langt fremme på slutten av 1990-tallet og det skjedde en utvikling her parallelt med britiske BREEAM. Men i forhold til det som er skjedd i Storbritannia og USA de siste årene så henger vi etter. Vi er mer på linje med det øvrige Europa.

- Hvordan kommer man frem til sertifisering?

- Dette vil bli basert på 3. parts verifisering. Alle verktøy har innebygget krav mot nybygg, rehabilitering og drift. Det blir byggherre eller eiendomsselskapets oppgave å ta frem prosjektmaterialet og dermed kunne dokumentere ovenfor 3. part at kriteriene er tilfredsstillende. Så blir det vurdert som grunnlag for sertifisering.

– Klimabelastningene fra et bygg er mye, blant annet materialbruk, transport, energibruk knyttet til materialleveranser og mange andre markedskrav, så vel som myndighetskrav rundt inneklima, forurensning og spredning av stoffer, sier Tiltnes

Han understreker at det er en prosess å utvikle gode energi- og miljøegenskaper.

- Se på amerikanske Leed som er lengst fremme. Nå er 2000 bygg i 33 land klassifisert etter Leeds krav. Og 14 000 bygg er i en klassifiseringsprosess. Hvor mange som vil få sertifikat er for tidlig å si.

- Det har vært forsøk i Norge, men vi er ikke i mål. I Finland er det allerede bygg som er sertifisert etter Leeds krav, og noe er på gang i Sverige, sier han.

- Hvem skal utstede sertifikatene?

- Det vil avhenge av hvordan arbeidet organiseres. Vi er foreløpig i startfasen, men et scenarium er å knytte til oss eksisterende verktøy og nordifisere dette. Det som er sikkert er at utsteder må ha nær kontakt med norske myndigheter og at alt baseres på forskrifter. Vi har allerede nok norske verdier å bygge på, inkludert energidirektivet.

- Vil energimerkeordningen bli overflødig?

- Nei, her snakker vi om forskjellige nivåer som supplerer hverandre. Energimerkeordningen er en plikt, mens klassifiseringen er frivillig for den som vil øverst på pallen. Derfor jobber Grønn Byggallianse med å få på plass et norsk klassifiseringsverktøy som tar hensyn til flere sider av klimabelastningen enn hva energimerkeordningen dekker.

- Det som er bra, er at gjennom klassifiseringsprosessen finner man ofte frem til hva som må gjøres for å få sertifikat, påpeker rådgiver Sverre Tiltnes i Grønn Byggallianse.

Link til Byggalliansen.no