Kjøletårn, dusjhoder og boblebad er eksempler på innretninger som kan spre legionellabakterien via aerosol.

Fellesdusjer
I fellesdusjer som i hovedsak benyttes av personer som sykler eller jogger til jobben, kan det etter perioder uten vesentlig bruk være en risiko for at det har oppsta?tt legionellavekst i anlegget.

– Na?r anlegget blir tatt i bruk igjen ved sesongstart vil det kunne være fare for smittespredning via dusjer og andre installasjoner tilknyttet anlegget, som kan føre til alvorlig sykdom. Det er derfor viktig a? utføre legionellaforebyggende rutiner for a? hindre slik smittespredning, sier Glenn-Roger Langerud som er fagansvarlig på legionellakontroll hos Kiwa NorKjemi

For a? hindre smittespredning anbefaler han at det bør gjennomføres desinfiserende tiltak før dusjer og andre installasjoner tas i bruk. Videre bør det gjennomføres legionellaforebyggende tiltak gjennom driftssesongen.

– Slike tiltak er godt beskrevet i Vannrapport 123, som er Folkehelseinstituttets veileder for legionellakontroll, opplyser han.

– Må ikke slurve med rutinene
I anlegg som blir stående ubrukt, uten at det gjennomføres forebyggende rutiner vil det kunne oppstå legionellavekst. Det er viktig å sørge for å unngå at det oppstår stillestående vann over lengre tid og ha kontroll på temperaturene i et anlegg, legionellabakterier vokser godt ved 20-50 grader.

– Varmtvannsanlegg tilknyttet dusjer som benyttes i sykkelsesongen og andre sesong- drevne varmtvannsanlegg har en økt risiko for oppblomstring av legionellabakterier, dersom de sta?r ubrukt uten at det gjennomføres forebyggende rutiner, sier han