Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Rørentreprenørene Norge, kommer det frem at 48 prosent av alle norske boligeiere planlegger å pusse opp i større eller mindre grad i løpet av 2015 eller 2016.

Ikke all oppussing er verdiøkende
Blant de som skal pusse opp er det 53 prosent som sier de gjør det grunnet nødvendig rehabilit­ering. Samtidig svarer 54 prosent av responden­tene at de pusser opp for å fornye.

- Det er liten tvil om at nordmenn prioriterer egen bolig og at vi ønsker å ha det hyggelig rundt oss. Det er positivt, men mange kan nok bli for ivrige med kost og pensel. Vi ser at mange går i gang med relativt kostbar oppussing av overflater for eksempel på bad og kjøkken uten at slitne røropplegg og sluk tas. Da kan skuffelsen bli stor når ting når man må gå grundigere til verks bare etter kort tid. Vi bruker mye penger, men mye av oppussing er definitivt ikke verdiøkende i form av økt standard, sier fagsjef Are Skaar Nielsen hos Rørentreprenørene Norge.

Fint i stua
Det er flest i aldersgruppen 40-59 år som planleg­ger oppussingsprosjekter. I denne aldersgruppen sier 54 prosent at de har planer om å pusse opp i løpet av 2015 eller 2016.

Stuen er det rommet flest planlegger å gå i gang med. 35 prosent skal fornye den. 26 prosent vil prioritere kjøkkenet. Like mange, altså en av fire, vil pusse opp badet innen utgangen av 2016.

Oppussing og pengebruk
Fire av ti som planlegger å pusse opp vil bruke fra 10.000-49.000 kroner på oppussing. 25 prosent, eller en av fire, sier at de planlegger å bruke mellom 50.000-149.999 kroner på oppussing.

- Beløpene reflekterer nok at vi fornyer og frisker opp i langt større omfang enn vi rehabiliterer. For enkelte boligeiere kan det nok lønne seg å pusse opp litt sjeldnere og isteden gjøre ting litt grundigere, sier Skaar Nielsen, som samtidig understreker at han ikke vil ta oppussingsgleden fra alle dem som setter av feriepenger og som ser frem til å få det litt hyggeligere rundt seg.