- Keramikkbransjen sier «dette løser vi», og produsentene selger produkter som markedet etterspør, sier Arne Nesje i SINTEF Byggforsk.

Vannsøl må aksepteres
Nesje er en ringrev i bransjen med over 30 års erfaring. I tillegg til å jobbe tett med Byggkeramikkforeningen, har han også utgitt boken «Alt om flislegging».

Under Våtromsdagene på Kolbotn utenfor Oslo holdt han et innlegg om fall med storformat flis.

– Dagens regelverk har klare definerte fallregler. Jeg er mye ute på befaringer, og de fleste spørsmål er knyttet til fall. Det må aksepteres vannsøl på flatene i et våtrom, men spørsmålene er hvor vannet lander og hvor fort vannet renner til sluk, sier Nesje.

I våres gjennomførte SINTEF Byggforsk på oppdrag fra DiBK en laboratorietest hos SINTEF Byggforsk i Oslo. Her ble det lagt vippbart prøvegulv som ble vannbelastet for å finne ut hvor raskt vannet renner mot sluk.

Fullt mulig med fall
Resultatene var avklarende.

– Benytter du fliser som er helt målpresise og uten kuving, er et fall på 1:200 tilfredsstillende for at vann renner mot sluk. Men i og med at dagens flisestandarder åpner for bruk av flis med kuving, må helning mot sluk kompenseres med 1:100. Kommende revisjon av den europeiske flisstandarden vil inneholde endrede plan til presisjon av overflater, forteller Nesje.

Han mener det er fullt mulig å få til tilstrekkelig fall mot sluk med storformat flis. Og kommer med følgende tips og råd ved planlegging og bygging:
• Lær regelverket og bruk det riktig
• Søk råd og kunnskap om fliser
• Planlegg og bygg fallet i påstøpen under membraen, ikke i limet
• Bruk eksempler fra tilgjengelige fallguider
• Kommuniserer med byggherren/bestilleren

– Det siste punktet er kanskje det viktigste. Mye kunne vært unngått hvis du kommuniserer. Ta deg tid med kunden, og forklar hva ting går ut på, råder Nesje.