Viktig for inneklimaet
- Alle nybygg skal være tørre før man setter innredningen og annet utstyr kommer på plass. Det er et kvalitetskrav entreprenøren må overholde. Et tørt nybygg er det beste grunnlaget for å skape et godt inneklima i det ferdige bygget, sier Brønlund.
- Et annet element som det er vel så viktig å være oppmerksom på, er at ved å blåse masse varme inn i bygget i den tro at dette fjerner fukten er feil. På kalde yttervegger vil det fortsatt kunne kondensere, uansett hvor mye varme som blåses inn. Det eneste som kan hindre dette, samt sikre bygget mot fuktskader, er tørking med avfukter.

F-tech er en av de ledende leverandørene av utstyr for avfukting og befukting i Norge, og leverer løsninger som sørger for riktig fuktighet året rundt. Brønlund som har ansvaret for ventilasjonsbransjen påpeker at de har som av seg å være best på kunnskap og riktig produktvalg. I tillegg til vårt sterke fokus mot ventilasjonsbransjen leverer vi løsninger til bygge- og skadebransjen, offshore, næringsmiddelindustrien, borettslag og privatmarkedet via forhandlere.

- Vi leverte tidligere i år en stor avfukter på 10.000 m3/h via GUIN AS til Frøya Havbruksservice som har effektivisert tørkingen av oppdrettsnøter. Frøya Havbruksservice AS driver hovedsakelig med vasking, reparering og impregnering av oppdrettsnøter. Før reparering og impregnering må nøtene være tørre. Tidligere tørket de ved hjelp av oppvarming, noe som tok lang tid og krevde mye energi, sier Brønlund.

Et annet område hvor F-tech har hatt en del oppdrag, og bidratt med gode råd og løsninger er mot fryselager som sliter med is, snø og glatte betonggulv. Ved å redusere fuktigheten i lageret fjernes grunnlaget for at snø og is skal legge seg. I tillegg spares det energi, ved at kompressorene går mindre. Det trengs mye energi for å reversere eller avise et fryselager.

- Mange kjenner seg igjen når det gjelder fukt i kjelleren, hvor de har problemer med kjellerlukt, saltutslag og lagrede gjenstander som «slår seg». En del går til innkjøp av avfukter hos en elektronikk kjede, som ofte leverer avfuktere basert på kjøleprinsippet, også kalt kondensavfukter. Disse avfukterne er ikke egnet for bruk i uoppvarmede rom med betong- eller murvegger, fordi effekten faller dramatisk når temperaturen kommer under 15 °C. Her er det viktig å være oppmerksom på at hvis man skal komme dette problemet til livs, er en adsorpsjonsavfukter som fjerner fuktigheten selv ved minusgrader et riktig valg, sier Hilde Brønlund avslutningsvis til vvs-forum

F-Tech leverer også kondensavfuktere, samt det meste innen befuktning.

Hovedkontoret til F-tech med lager ligger i Bergen.