-Første runde var vi igjennom før jul i fjor, med rydding i dagens versjon av BREEAM-NOR, , inkludert noe språkvask, sier Kjersti Folvik, daglig leder i NGBC – Norwegian Green Building Council.
 
- Nå er vi inne i siste runde. Men arbeidet er omfattende og det tar litt tid, sier hun, til ITBaktuelt.no.

I sommer har involverte arbeidsgrupper som har jobbet med hver sine miljøområder i BREEAM-NOR levert fra seg sine forslag, et arbeid som er utført gjennom frivillig innsats av rundt 70 personer.  Nå skal NGBC sammenstille alt arbeidet og starte selve godkjennelsesprosessen mot BRE (Building Research Establishment) som eier miljøklassifiseringsverktøyet BREEAM.

Parallellt med dette, legges manualen ut på høring for å kunne motta innspill, og evt. korrigere forslagene før den endelige BREEAM-NOR 2015 lanseres.

Som ITBaktuelt og andre medier skrev på forsommeren, skal den nye og oppdaterte manualen være klar i løpet av høsten. Den vil da få navnet BREEAM-NOR 2015.
 
-Er det stor forskjell på den originale engelske BREEAM og BREEAM-NOR?
 
-Det er et poeng å ikke bevege seg alt for langt fra moderskipet. Men noe må tilpasses forholdene i Norge. Men man skal tenke seg godt om før man endrer for mye. Det som fungerer greit beholder vi, og så gjør vi tilpasninger der det er nødvendig.

NGBC bekrefter at den nye BREEAM-NOR-manualen vil skille seg noe fra den som brukes i dag.

– Ny manual vil i sin innretning harmoniseres mot BREEAM International 2013. Dette er for å sørge for at Norge er i tråd med og drar nytte av storfamilien i BRE  og resten av Europa og det arbeidet som gjøres der, sier utviklingssjef Anders Nohre-Walldén.

Det er primært nybygg og vesentlige rehabiliteringsprosjekter som vil dekkes av BREEAM-NOR 2015. Mindre rehabiliteringer vil inntil videre kunne benytte dagens manual. NGBC vil vurdere å ta frem en egen manual for rehabiliteringer basert på BREEAM International Refurbishment. Dette vil først bli aktuelt neste år.

Den nye BREEAM-NOR-manualen vil dekke kontor, varehandel, utdanningsbygg og industri, de samme bygningskategoriene som nåværende manual. Andre bygningskategorier vil fortsatt kunne klassifiseres ved å benytte et tilpasset kriteriesett.

I tillegg vil bolig inkluderes i den nye BREEAM-NOR-manualen, men kriteriene vil primært være rettet mot større boligprosjekter og ikke mot småhusmarkedet.

Den nye versjonen av BREEAM-NOR-manualen vil også ha et større fokus på innovasjon og prosess sammenlignet med dagens manual.

– Innovasjon vil deles inn i to deler, mønstergyldig nivå slik som i dagens manual, samt innovasjon som innebærer en mulighet å få godkjent løsninger som har innovasjonselement i seg. Når det gjelder prosess vil det være mer fokus på hvordan inkludere BREEAM-NOR inn i hver av byggefasene, sier Nohre-Walldén.

Den nye manualen vil også inkludere oppdateringer av referanser til relevante tekniske forskrifter og standarder.

- Jeg gleder meg til ny BREEAM-NOR-manual, både på engelsk og norsk, avslutter Kjersti Folvik.