Bedriften har markedsmessig behov og sterk vilje til å øke både kompetanse og tilbud. Og i disse motgangstider satser de på å få ansatt enda en rørlegger og en sivilingeniør. Vi kjøper mange ingeniørtimer gjennom året, så hvorfor ikke ha kompetansen i eget hus?

- Vi har søkt etter sivilingeniør. Men det er visst lite ønske om å flytte på seg for denne faggruppen, sier han med et smil. Så langt har ikke bedriften funnet den rette personen.

Han tror at den sivilingeniøren BVR er på jakt etter, nemlig en med spesialområde innenfor miljø og energi, generelt ønsker å forbli i et tungt faglig miljø.

- Men i en bedrift som hos oss er det mye fart, spenning og annerledes utfordringer, mener Skogstad. Og legger til; - Her er det ikke to like dager.

- Det ville vel også være en fin start for en nyutdannet sivilingeniør der direkte kontakt med flere ingeniørmiljøer i bransjen ville være en naturlig del av arbeidsdagen. Her vil mange års studier for teoretisk kompetanse, møte på direkten den praktiske kompetanse som helt klart finnes der ute blant våre rørleggere, sier Skogstad.

Han innrømmer at den personen de søker ikke er lett å få tak i. - Vi ønsker jo oss et teknisk orakel, innrømmer han.

- Bakgrunnen er at vi vil skaffe oss tyngre kompetanse innen miljø og energi. Både for å tilfredsstille markedet, og at dette har litt med endringer i plan- og bygningsloven å gjøre. Nye lover stiller høyere krav til dokumentasjon og kompetanse, påpeker han.

Han er bestemt på at en mellomstor rørleggerbedrift også skal ta ansvar ovenfor kunder og oppdrag - og faglig utførelse på alvor.

- Vi er like opptatt av dette som store firmaer, og vi gjør de grep som skal til for å holde høy kvalitet. Derfor er det viktig å ha den rette fagkunnskapen på plass til enhver tid, enten det er rørlegger eller på ingeniørplan.

- Holdning hos oss er at når ansatte har lyst til å fordype seg i noe, så er det bra. Vi tar regninga i kroner og øre, og de ansatte bidrar med tidsbruken, sier Skogstad.

Alle som for eksempel vil bli våtromssertifisert, får nødvendig kurs. Hittil har hele åtte tatt denne tilleggsutdannelsen hos BVR. Målet er at alle i bedriften skal være våtromssertifisert.

- Om noen ønsker å videreutvikle seg innenfor gassteknikk, så stiller vi opp, sier han og også på dette området er noen av bedriftens folk blitt kurset.

- Vi har mange oppdrag som inkluderer vannbåren varme og varmepumper, samt mange anlegg der isvannssystemer er en del av vår leveranse. Dette er også kunnskap som rørleggere må spesialisere seg på. Den enkelte rørlegger skal ikke kunne alt om alt. Det er ikke mulig, påpeker han.

- Det er nok på tide at rørleggere i større grad spesialiserer seg, det være seg varmepumper, sanitærteknikk eller hva man ønsker å jobbe med.

- At samme mann den ene dagen jobber i grøfta og neste dag skal programmere varmepumper, det går ikke, fastslår Helge Skogstad i BVR.

- Rørleggerfaget er nå det eneste faget som har fått utvidet læretida til 4,5 år. Det sier litt om omfanget og kompleksiteten i denne bransjen, avslutter han.

Bedriftens hjemmeside www.BVR.no