For tiden er Norge i forhandlinger med EU om hvor mye vi skal forplikte oss på når vi innfører fornybardirektivet, skriver Aftenposten.no.

På grunn av en stor andel vannkraft, har vi allerede 60 prosent fornybar energi, men EU-ambassadøren til Norge, János Herman, mener likevel EØS-landet Norge må være ambisiøst.

- Det at Norge allerede har en høy andel, er ikke noen hindring for ytterligere økning. Norge er også blant de landene som har best forutsetninger for å øke andelen fornybar energi, sier János Herman.

Det er Olje- og energidepartementet (OED) som forhandler med EU om Norges skjerv i EUs «fornybardugnad». Statssekretær Sigrid Hjørnegård mener Norge stiller i en egen klasse.

- Vi har et utgangspunkt på over 60 prosent fornybar energi, da kan ikke utregningsmetoden for EU-landene overføres direkte til Norge. Det vi er opptatt av, er å få en forpliktelse som er fornuftig sett ut fra vårt utgangspunkt, sier hun til Aftenposten.

Målet med EUs fornybardirektiv er å øke andelen fornybar energi i EU til 20 prosent inne 2020. Hvert EU-land har forpliktet seg til å bidra etter en utregningsmodell gitt av EU. Alle er pålagt å øke andelen med 5,5 prosentpoeng, men utover dette beregnes økningen ut fra BNP. Det betyr at det er de rikeste landene som tar hovedansvar i det som også kalles «EUs klimadugnad».

Avisen spør Herman om Norge bør bruke samme utregningsmetode som EU-landene, som i praksis vil medføre en økning fra 60 prosent (i 2005) til 75 prosent (i 2020).

- Vi forventer at Norge implementerer fornybardirektivet. I rammeverket inngår utregningsmetodene, og rammeverket gjelder også for EØS-landene, svarer han.

Les hele artikkelen p[ Aftenposten.no
 
EUs fornybardirektiv
Mål: Å øke andelen fornybar energi i EU til 20 prosent innen 2020.
Hvert EU-land forplikter seg til å øke andelen med en gitt prosent.
Intensjonen er at alle bidrar litt, men at de landene med høyest BNP bidrar mest.
Norge har sagt at fornybardirektivet er EØS-relevant.
EU og Norge er nå i forhandlinger om hvor store forpliktelser Norge skal påta seg.
Fornybar energi
Energi fra kilder med kontinuerlig tilførsel av ny energi, som ikke tømmes innenfor tidsrammene gitt av menneskehetens tidsskala.
Eksempler: solenergi, vannkraft, vindkraft, bioenergi, bølgekraft, geotermisk energi, tidevannsenergi og saltkraft.
Motstykket til fornybar energi er ikke-fornybar energi, som kjennetegnes av begrensede naturressurser som utarmes innen en tidsramme på fra et titall til et hundretall år.
Rundt 60 prosent av Norges samlede energiforbruk er fornybar energi (i all hovedsak vannkraft)
Kilde: Wikipedia

Les også: Sverige overoppfyller fornybardirektivet

Les også: Utsetter rapport om energieffektivisering

Les også:

Gunnar Berge mener at Norge ikke er noen klimaversting