Når ordningen kommer vil byggherrer få lovpålagt krav til å vise energiforbruket i sitt bygg. Hjellnes Consult kaller dette ettermarked, det vil si at konsulentselskapet satser på å tilby byggherrer og eiendomsbesitter/ forvaltere en oppfølging etter at bygningen er satt i drift og leietakere flyttet inn. Egentlig er dette kun en videreføring av det vi holder på med i dag.

- Ettermarkedet har mange sider, det være seg enøkanalyser, energioppfølging, feilretting, tilstandsrapporter og ikke minst at byggherrer får full utnyttelse av sitt SD-anlegg og øvrig teknisk drift av bygninger, sier seksjonsleder VVS- Energi Roar Smelhus.

- Vi merker at byggherrer og forvaltere viser stadig større interesse for å bli presentert for hele bredden av energiløsninger, fra de mest innovative og energieffektive tiltakene til tradisjonelle energivalg, sier Holsted og Smelhus nesten i kor.

- Vi tror at rådgiveren vil få en sentral rolle når merkeordningen trer i kraft. Dette har Hjellnes Consult lenge forberedt seg på, og vi har kjørt en rekke kurs knyttet til bygningsenergidirektivet og skjerpet forskrift.

- Det har vært viktig for oss å terpe hva som er de største driverne for å få gode energiløsninger. Derfor har vi satset på å bygge opp kunnskap for å kunne være rådgiver rundt besparelser. Vi ser helt klart en tendens vi liker gjennom energidirektivet, nemlig at vi som energirådgivere for større slagkraft innenfor rådgivning av teknisk gode energiløsninger.

- Når nye markeder nå åpner seg, så vrir vi også vårt rekrutteringsfokus bort fra kun tradisjonell VVS-teknisk utdannelse mot mer tverrfaglig kompetanse på flere områder, slik som energi, miljø og bygningsintegrerte løsninger.

Holsted trekker frem forskjellige analyser som byggherrer og forvaltere bør se nærmere på, blant annet enøkanalyser.

- Det er rett og slett god økonomi i å gjennomføre en enøkanalyse, sier han. I en slik analyse bør det blant annet være budsjettpriser, energibesparelser og inntjeningstider. Og analysene skal foreslå tiltak og løsninger som enkelt kan videreføres av tverrfaglige rådgivere slik at bygget får et velfungerende energireduserende anlegg.

Han legger inn et ord for egen arbeidsgiver og viser til at Hjellnes Consult har gjennomført enøkanalyser i 15 år. I en del av tilfellene har vi i etterkant også gjennomført tiltakene som tverrfaglige rådgivere.

- Vi har opparbeidet høy kompetanse på hvordan oppdragsgiver bør investere og drifte sine tekniske anlegg. Dette er to forskjellige budsjetter, men allikevel må dette gis en helhetlig tenkning.

Vi er også opptatt av alternative energikilder.

- Hjellnes Consult har tradisjonelt vært gode på områder som varmepumper, utnyttelse av bioenergi, fjernvarmesentraler, distribusjonsnett, gjenvinning, energiforflytning og sesonglagring.

- I tillegg har vi arbeidet mye med utnyttelse av spillvarme fra spillvann, dusjanlegg, kjøleprosesser og utnyttelse av energi i industriprosesser, sier Rune Holsted.

- I Hjellnes Consult har vi automatikk- og SD kompetanse med erfaring fra automatikkleverandørene. Denne tverrfaglige kompetansen jobber i grensesnittet mellom VVS og elektro.

- Våre eksperter jobber innenfor flere områder enn tradisjonell prosjektering, hvor flere bruker sin tid på teknisk integrering i store komplekse byggeprosjekter, energiledelse, energioppfølging og bistand med drift av tekniske anlegg. Også innenfor feilretting ser vi et stort behov, noe vi gjennom våre praktiske ingeniører finner interessant, men også svært motiverende siden vårt bidrag ofte er etterlengtet siden anlegget ikke har fungert ihht. intensjonen sier Smelhus.