Det norsk-britiske selskapet Gasplas AS hevder å ha gjort et avgjørende gjennombrudd i miljøvennlig framstilling av hydrogen.

Ved å ta i bruk plasmateknologi som ble utviklet for håndtering av avfall, vil Gasplas spalte naturgass eller metan slik at man får ut hydrogen, varme og karbonpulver uten utslipp av CO2.

Men ifølge energiekspert, Ing. Jørn Erik Ommang, har et amerikansk selskap allerede utviklet en helt ny CO2-fri energiform, som skal være betydelig kraftigere enn både kull, olje og gass. Denne kan gi gi el-kraft til bare syv øre per KWh innen få år, hevder han.

- Det revolusjonerende er at det nå er verifisert at hydrogen ikke bare er en energibærer men også en ny energiform. Ved hjelp av hydrogen fra vann og en kjemisk katalysatorprosess er det verifisert at man kan få 200 ganger mer energi ut av hydrogen enn ved den prosessen som Gasplas benytter.

– Dette er ikke noe hokuspokus eller noe helt nytt. Det har vært forsket på bruk av plasma til spalting av mange ulike molekyler i mange år. Men vi er de første til å lage en reaktor som kan bli så stor eller så liten som vi ønsker. Det har vi gjort ved å sette sammen kjent teknologi på helt nye måter, sier styreformann i Gasplas Per Espen Stoknes.

Det helt sentrale er at reaktoren skal kunne produseres i en størrelse som varierer fra små bordmodeller til store industrielle anlegg.

– Vi kan lage små enheter som passer i en kjeller, eller på en bensinstasjon og knytte oss til eksisterende naturgassnettverk eller biogassanlegg som utvinner metan fra avfall eller husdyrgjødsel, sier Stoknes.

– Vi ønsker å bruke det til industrielt som erstatter for CO2-intensiv produksjon. Enten som industrielt «svart karbon» eller gjødsel, sier Stoknes.

Dermed mener Gasplas å ha løsningen på tre av de største utfordringene ved hydrogen – miljøvennlig produksjon, lagring og transport.

Jon Samseth, professor i energifysikk ved Høgskolen i Akershus, mener selskapet er vel optimistisk i sin tro..

– Det er helt tydelig at de har fått til ting på laboratoriet. Men de har en lang lang vei å gå i å få utviklet en prototyp i industriell skala. Det er en klassisk feil mange forskere gjør, at optimismen er for stor, sier Samseth.

Han utelukker ikke at metoden kan ha noe for seg i framstilling av hydrogen i større skala og til industrielt bruk, men mener det står for mye igjen å gjøre brenselsceller som går på hydrogen.