Den danske Regeringen har brukt 400 millioner kroner som støtte til de som vil kvitte seg med oljefyren, og installere varmepumpe istedet.

Nå har Dansk Fjernvarme fått gjort noen undersøkelser ved hjelp av en ny modell for å bestemme miljøeffekterne ved forskellige oppvarmningsformer. Der viser det seg at varmepumpen gir nesten like myeutslipp av CO2 som den oljefyren som er blitt kastet ut.

Ifølge Dansk Fjernvarmes modell blir det kun 101 kilo CO2 mindre i året når et dansk standardhus skal varmes opp med en varmepumpe i stedet for med oljefyr. Dette svarer til kun 1,7 prosent. CO2-utslippet ligger i begge tilfeller på godt 5,5 tonn årligt.

Grunnen til denne lille forskjellen er at Dansk Fjernvarmes modell tar utgangspunkt i hvor varmepumpen får strømmen fra, ikke i den gennomsnittelige sammensetning av den dansk elproduktion med både vindmøller, biomasser og avfald.

Den ekstra strømmen - eller marginale produksjon, som det heter på fagspråket - kommer aller mest fra kullkraftverk, som ikke utnytter spillvarmen til fjernvarme. Produksjonen CO2-utslip per kilowatttime er derfor skyhøy, påpeker Dansk Fjernvarme.

Partner Hans Henrik Lindboe fra konsulentfirmaet EA Energianalyse, mener at beregningerne nettop bør benytte den marginale elproduksjon, og ikke gjennemsnittsstrømmen.

- Hvis du skal vurdere, hvor mye mer CO2 du får ved enten at ta den ene eller den andre beslutningen, så skal du benytte marginalstrøm, fastslår han.

EA Energianalyse har også gjennomført beregninger som gir et lignende resultat. Men kom frem til at varmepumpen da hadde 10 til 15 prosent mindre utslipp av CO2 enn oljefyren.

EA Energianalyses vurdering er at en stor del av marginalstrømmen vil komme fra kulkraftverk helt frem til 2020 eller 2025.

- Der må skje noe helt avgjørende i elsystemet for at det er en god idé å skifte til varmepumper, sier Lindboe.

Den danske Regjeringen gir opp til 20 000 kroner i tilskudd til den som skifter ut oljefyren med en varmepumpe når den etableres sammen med et jordvarmeanlegg.

Les hele artikkelen på Ingeniøren.dk