En vannstopper er ikke nok til å hindre vannskader. – Ofte oppstår skaden i avløpsvannet. Den eneste måten å løse dette problemet er å gjøre jobben skikkelig fra begynnelsen, sier Thomas Helmerson, direktør i Säker Vatten AB i Gøteborg.

For kort tid siden skrev Svenska Dagbladet at vannskader på kjøkken og bad ikke bare koster masse penger, dette fører også til massive utslipp av klimagasser, minst 19 500 tonn karbon per år i Sverige. Her er det regnet med utslipp i forbindelse med utbedring, tørking og transport og gjennom økt bruk av materialer og energi.

- Dette understreker hvor viktig det er å legge vannrør ordentlig helt fra begynnelsen av. Det er eneste måten å hindre at skader oppstår, sier Tomas Helmersson.

Men han påpeker nå at Svenska Dagbladet villeder når de skriver at vannstoppere er løsningen på alle vannskadene i nabolandet.

- Vannstoppere gjør nytten sin, men er ingen løsning. De aller fleste skader skjer i avløpsrørene, og der har ikke vannstoppere noen effekt, sier han.

- Materialer og metoder må fungere sammen. Dette er grunnen til at vi samarbeider med gulvbransjen og Byggkeramikrådet, sier han.

Eneste måten å få bukt med omfattende vannskader er at alle som er involvert er godt skolert på området og følger reglene, sier sier Thomas Helmerson,

Säker Vatten AB er ansvarlig for bransjeregler og godkjenning av Sveriges VVS-installatører. Arbeidet er samordnet med gulvleggernes og fliseleggernes organisasjoner for å garantere vannskadesikre bygg.

I Sverige finnes det 1050 sertifiserte VVS-installatører med over 12 000 montører.