Det var lærlingene Martin Gulstad Andersen fra Drøbak, også nybakt Norgesmester, Dan-Michael Rieber Riise fra Halden, Morten Nygaard Hedlund fra Auli og Christian Christensen fra Volda som avla svenneprøven som ble avsluttet sist søndag kl. 15.00. Alle bestod, og et par stykker fikk også beste karakter Meget Godt Bestått.

Utrolig givende
- Vi er imponert over disse guttenes innsats over så mange dager, og ikke bare har de avlagt svenneprøven, men de har hatt et enormt fokus på seg hver dag på messen. Alle som har vært innom vår stand har sett og studert guttene underveis. Bare det blir en ekstra faktor som tærer på kreftene, sier Ingebjørg Martinsen, kurs og kompetansekonsulent i NRL.
- Så nå er guttene sikkert ekstremt glade for at dette er over. Vi har bodd sammen med alle fire på Triaden hotell hele uken, og etter at vi har spist middag på kvelden, har alle vært så slitne at de har krøpet tidlig til køys.

Martinsen påpeker at uken som har gått har vært en hard uke, men at alt er bare moro når det blir så mye positivt rundt alt. Vi har allerede fått henvendelse fra et par av opplæringskontorene våre om at de ønsker deltakelse i Trondheim under Yrkes-NM neste år.
- Vi har aldri fått så mye skryt og omtale om svenneprøven, standens utseende og aktiviteten på den som i år. Derfor er det bare gode følelser rundt all jobbingen dette medfører. Så årets opplegg har vært vellykket på alle måter, sier en opprømt kurs og kompetansekonsulent i NRL.

Trenger mange rørleggere i fremtiden
Hvert år trenger Norge 500 nye rørleggere, samtidig er det ingen hemmelighet at frafallet blant elever på yrkesfag er stort. Dagens lærlingordning har den senere tiden blitt trukket frem av flere politiske partier, og regjeringspartiet Høyre ønsker blant annet å heve yrkesfagenes status ved å styrke muligheten for vekslingsmodellen i yrkesopplæringen, slik at elevene i enda større grad veksler mellom skole og bedrift under hele opplæringsløpet.

Teknisk direktør i NRL, Ole H. Larmerud, tror en måte å stagnere frafallet på er ved at teorien oppleves som nyttig kunnskap og som god støtte for de praktiske ferdighetene.
- Utdanningen må bare bli mer tilrettelagt og presenteres mer logisk i forhold til fagfeltet vårt, sier Larmerud.
- Derfor er denne arenaen som Bygg Reis Deg er så utrolig viktig. Her får vi vist frem faget på en utrolig fin måte, og mange for se hvordan dette faget virkelig er når guttene på podiet jobber live med ulike problemstillinger. Det blir mer praktisk, noe vi håper de som ser på blir fasinert av. Vi er nødt til å komme oss ut å få vist oss frem, skal vi få rekruttert nok rørleggere i fremtiden, påpeker Larmerud videre.

Han er stolt av hva rørleggerfaget har fått til på tross av en mangelfull og sprikende yrkesopplæring.
- Konkurransene viser at NRL tar vare på lærlingene og vi ønsker å profilere faget og bransjen gjennom dyktig og motivert ungdom, sier Larmerud avslutningsvis.