TEK 10 gjelder for boliger og prosjekter der utbyggeren leverte rammesøknad etter 1. juli. Kommunal saksbehandling tar som kjent tid og sannheten er at de fleste av disse prosjektene har ikke kommet ut i markedet ennå. Prosjekter som er lagt ut i markedet i 2011 har i hovedsak forholdt seg til de gamle tekniske forskriftene.

”Gamle priser”
- Av den grunn er prisene også ”gamle”. Snart vil imidlertid de nye prosjektene med nye forskrifter være ut i markedet og da vil vi se en prisoppgang, forklarer Liv Hansteen i DNB Eiendom Nybygg til Finansavisen.

Prisnivået blir høyere av den enkle grunn at entreprenørkostnadene blir høyere. I følge Liv Hansteen kan vi oppleve at noen starter å selge billige tomter eller at utbyggeren gir avkall på noe av fortjenesten sin for å holde prisene nede, men Hansteen har egentlig ikke noen tro på at det vil skje.

TEK 10 med sine krav om tykkere vegger, bedre isolasjon og ikke minst bedre ventilasjon samt krav om universell utforming kommer på toppen av allerede pressede priser i bransjen. Entreprenørbransjen jobber med effektivisering og er innstilt på å sette i gang flest mulig tiltak for å holde prisene mest mulig nede. Det er små marginer før et prosjekt blir for kostbart og kjøperne uteblir, men prisoppgang kommer man altså ikke utenom og det er kjøperne, sluttbrukeren, som får regningen om man vil eller ikke.

Får ikke erfaring nok
Flere store entreprenører har beregnet at de nye forskriftene vil slå ut i en ekstrakostnad på ca. 250 000 kroner for en leilighet på 45 kvadratmeter. Det som blant annet fordyrer mest for små leiligheter er kravet til snusirkel for rullestol.

- Tidligere hadde vi TEK 07, men før vi hadde rukket å gjøre oss erfaringer med den forskriften, kom TEK 10. Alt dette er i og for seg velmenende krav fra myndighetenes side, men store deler av bransjen deler nå bekymringen om at vi ikke rekker å hente ut er erfaringer og innarbeide gode rutiner før det kommer nye krav. Vi ønsker å videreutvikle boligene, men vil gjerne ha en mer kostnadseffektiv tilnærming, fastslår markedsdirektør hos boligbyggeren JM Bygg, Kjell Kvarekvål til Finansavisen.