Utdanningsdirektoratet satte ned et utvalg som skulle komme med forslag til tiltak for å motvirke frafall. Et av forslagene var praksisbrev. 16-åringer kan gå ut i praksis i stedet for videregående opplæring på skole. To år i bedrift skal føre fram til praksisbrev som dokumentasjon på kompetanse. Ordningen har møtt skepsis. Noen mener det blir for lettvint og lite skole, andre mener det vil undergrave den tradisjonelle fag- og yrkesopplæringen og arbeidskraft med lavere kompetanse som kan arbeide for lavere lønn.

51 elever deltokt i et forsøk med praksisbrev, fordelt på tre fylket. 41 av elevene fulgte opplæringsløpet hele veien, sju gikk over i annen opplæring og tre sluttet, viser en fersk rapport fra Utdanningsdirektoratet.

Dette kommenterer John G. Bernander, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon - NHO i et innlegg i Dagsavisen og skriver at det er bred enighet om at frafall fra videregående opplæring, unges vansker med å få fotfeste i arbeidsmarkedet og en økende andel unge på arbeidsavklaringspenger og uførestønad er en betydelig samfunnsutfordring.

Videre skriver han at kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sa på en LO-konferanse i fjor høst: «Vi kan stå foran en situasjon der vi får en uføretrygdet ungdomsgenerasjon, samtidig som det er behov for mer arbeidskraft som vi vil måtte hente fra land som Sverige og Polen.» NHO mener vi må unngå en framtidig velferdsfelle. Vi snakker om de samme utfordringene, skriver Bernander.

Han viser til at ny dokumentasjon fra forsøkene viser at andelen som gjennomfører ligger over 80 prosent, høyere enn vanlig i yrkesrettet opplæring (NIFU-rapport 7-2011). Den første evalueringen fra 2009 viste samme positive funn.

Det er ingen grunn til å vente på flere vurderinger før praksisbrev tas i bruk. Kunnskapsminister Halvorsen har satt frafallsproblematikk på agendaen, og jeg forventer at hun skjærer gjennom slik at vi får gjort mer av det som virker. Fag- og yrkesopplæringen bygger på et bredt samarbeid mellom Utdannings-Norge og partene i arbeidslivet. Det kan hun spille på for å få praksisbrev-ordningen i gang i et bredt omfang, konkluderer Bernander i sitt innlegg.

SI DIN MENING HER: