- Oras Service var først ute med å utvikle kontrolltiltak mot spredning av legionella, og våre andre servicekonsepter har blitt godt mottatt i markedet, forteller avdelingsleder Pål Lorenzen

Oras tar tilbakestrømning på alvor
VVS entreprenøren har kontinuerlig oppfølging og fokus rundt beskyttelse mot tilbakestrømning, og som i følge Otto Otterstad har vært et satsningsområde hos Oras Service lenge. 
- Alvorlige tilfeller av tilbakestrømning av farlige væsker i drikkevannet har dessverre vært ganske omfattende i mange år. Det er klare lover og forskrifter som behandler dette temaet, men ikke alle har gjort de nødvendige tiltak for å forhindre dette problemet. Allerede i 2001 satte myndighetene gjennom NS-EN 1717 store krav for pålegg om kontroll og kartlegging av risikoen for tilbakestrømning, sier Otterstad.

Også kommunenes VA-norm er en forskrift som alltid viser til at man må følge NS-EN 1717.

- Kommunene sendte ut informasjon til de store eiendomsbesitterne i 2010, men det er fremdeles mange som ikke følger lover og regler, påpeker servicelederen.

Komplett serviceopplegg
Pål Lorenzen mener det ikke er så komplisert å følge forskriftene.
- Vårt serviceopplegg til innen tilbakestrømning innebærer at man først avdekker og utarbeider en risikovurdering av de ulike væskekategoriene. Ut ifra denne kartleggingen tilbys montering av tilbakeslagsventiler. Den enkleste varianten monteres der hvor vannet medfører noe helserisiko, mens der hvor vannet inneholder giftige eller meget giftige elementer som for eksempel glykol, må en større ventil monteres. Vi har både det nødvendige utstyret og kompetansen til å foreta kontroll og montering av ventilene. Dette gjør oss i stand til å tilby et komplett serviceopplegg innen beskyttelse av tilbakestrømning, sier Lorenzen

Fakta:
- Mattilsynet er tilsynsmyndighet
- Drikkevannsforskriften § 4: Det er forbudt å forurense vannforsyningssystem og internt fordelingsnett dersom dette kan medføre fare for forurensning av drikkevannet.
- PBL forskrift TEK § 9-51: Vannforsyningsanlegg skal sikres slik at tilbakestrømning eller inntrengning av urene væsker, stoffer eller gasser ikke kan finne sted. Dette gjelder også for tilbakesøkning og tilførsel av vann fra andre vannkilder.
- Tekniske besremmelser: (sanitærreglementet) § 2.4: Her henvises til standard NS-EN 1717.
- - Kommunene henviser til ovenstående i forbindelse med tilknytning til kommunens
  vann-nett