NRL-sjefen tenker ikke minst på gjeldkrisen i Europa, som ikke er løst, og hvordan dette vil slå ut for byggenæringen i Norge. Det er liten tvil om at også vi vil merke ringvirkningene av dårlige økonomiske tider i Europa.

- Samtidig ser det ut som de fleste innen BA-sektoren ser forholdsvis lyst på inn gangen til det nye året. Det er størst usikkerhet knyttet til hva som kan skje senere i år, sier Backe.

Både NRL og BNL er forberedt på omslag i norsk økonomi og man setter sin lit til at Regjeringen i tilfelle vil iverksette nye prisepakker som vil gagne byggenæringen, som jo er en arbeidskraftintensiv næring.

Viktig pollitisk sak
For øvrig arbeider NRL og BNL med et prosjekt som er kalt ”Ny Fagutdanning”, hvor byggenæringen har valgt å foreslå en ny utdanningsstruktur som skal tilfredsstille ungdommens ønsker om et mer rettlinjet utdanningsløp som skal tilfredsstille foretakenes behov for bedre utdannede lærlinger. Man velger i den forbindelse å se helt bort i fra dagens utdanningsstruktur og rammevilkår fastsatt av utdanningsmyndighetene.

- Dette vil bli en viktig politisk sak foran Stortingsvalget neste år, understreker Tor Backe.

En annen viktig sak for 2012 er presentasjonen av ”Varmenormen”. Dette blir et flott verktøy for bransjens utøvere i en tid hvor energikravene bare øker og det stilles stadig store faglige kav til NRLs bedrifter.

Prisene er for lave
- Hva har du å si til året 2011 nå som vi har lagt bak oss?
- Oppsummert må nok 2011 kunne karakteriseres som rimelig godt for de fleste i rørbransjen. Det har vært lite permitteringer blant våre medlemsforetak. Oppdragene har relativt sett vært mange, men prisene har ikke nådd de store høyder. Dessuten sliter en del foretak med oppdrag de priset i 2009/2010, hvor konkurransen var enda hardere og prisene lavere.

NRLs Tor Backe minner om at regnskapsanalysen til Experian for regnskapsåret b2010 viser god soliditet, selv om fortjenesten har falt ned mot 4,5 prosent, og det gir forhåpentligvis tilstrekkelig sterk økonomisk bæreevne til å motstå en eventuell konjunkturnedgang i 2012.

- I forbrukermarkedet har det vært mye å gjøre og gode priser siden norske lønnstakere har hatt en reallønnsvekst og positiv tro på fremtiden. Spesielt var forhåpningene gode ved inngangen til fjoråret.

Liv Signe Navarsete i fokus
- Hva med statsråd Liv Signe Navarsete holdning og utspill knyttet til våtromsnormen? Navarsetes popularitet har vel heller blitt svekket enn styrket i bransjen?
- Navarsete har gjort sterkt gjeldende med sitt forslag om å revurdere søknadsplikten for våtrom. Fra 1. 11. 2012 er kravet til kompetanse svekket ved at mange større rehabiliteringer av våtrom kan gjøres uten søknadsplikt og uten krav til engasjement av foretak med ansvarsrett. I det lange løp vil ikke dette gi noen stor gevinst for forbrukerne.

Samtidig skal kontrollen med ferdige byggverk skjerpes, så det er liten sammenheng her, for dette kan ikke oppveie den mangelfulle kompetansen blant de aktørene som nå igjen tillates å drive i rehabiliteringsmarkedet.

Heller ikke Forbrukerrådets nei til å fortsette samarbeidet med byggenæringen rundt Håndverkerklagenemnda er særlig positivt og vil nok legge en demper på byggenæringens vil til ytterligere samarbeid med denne innsatsen, poengterer NRLs Tor Backe.