– Staten er en stor aktør i byggemarkedet, både som nybygger og som leier og kjøper av eksisterende bygningsmasse. I dag er det dessverre mye som tyder pris veier mer enn energieffektivitet når staten gjør sine valg, sier Alfsen.

– Det er synd, fordi de krav som Staten setter på mange måter definerer en standard for leverandører av bygg, nye som gamle. Leverandørindustrien leverer det kundene krever, sier han.

Økte ordforrådet
Budskapet ble framført under åpningskonferansen på Bygg Reis Deg i Lillestrøm tirsdag. Nordens største byggmesse har i år miljø- og energieffektive løsninger på timeplanen.

Fra talerstolen tok administrerende direktør Christian Joys i eiendomsselskapet Avantor til orde for et fond som uavkortet går til energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse.

– Staten må gå foran og kreve grønne bygg og grønne bydeler. Markedet løser ikke dette alene, sier Joys.

Bygg Reis Deg ble åpnet av statsråd Magnhild Meltveit Kleppa. Fra podiet sa hun at hun hadde merket seg uttrykket ’’krevende kunde’’ og lovte å ta med seg anmodningen fra foredragsholderne ut til kommunene.

Bygg Reis Deg-sjef Halvard Gavelstad har over 400 utstillere samlet denne uken og understreker betydningen av privat initiativ.

– Også private byggherrer har et ansvar for kompetansebygging, og for å stille krav som får ned energibruken. For næringen kan levere, sier han.

Strømmen blir dyrere
Bygningsmassen i Norge står for rundt 40 prosent av landets energibruk. Norge er avhengig av at energibruken i bygg og boliger faller kraftig for at ambisiøse miljømålsettinger skal nåes.

– Bygg står for 15 prosent av de globale klimautslippene. Transport er for eksempel en større kilde. Men mulighetene for reduksjoner er mye større for bygg fordi de er mye enklere å få til enn i andre sektorer. Vi omtaler det som lavthengende frukter, sier Knut Halvor Alfsen i Cicero.

Som siste land i Europa innførte Norge nylig direktiver om lavere energiutslipp fra boliger. De nye byggeforskriftene fra 1. august stiller krav til mer isolasjon, tettere vinduer og mer bruk av alternative energikilder. Neste skritt på veien, passivhusene, er trolig ikke så mange år fram i tid.

– Lavenergiboliger vil bare bli mer relevante fremover. Det er uomtvistelig at energiprisene vil bli dyrere i fremtiden. Økonomisk vekst i u-land og økende knapphet på olje og gass, er faktorer som vil sørge for det, sier Alfsen.

Ser ikke solen
En av representantene for fornybar energi på årets Bygg Reis Deg, er Holmestrand-baserte Norsk Solfangerproduksjon AS. Daglig leder Torkel Åsen kjenner seg igjen i beskrivelsen:

– Det blir sagt mye fint i taler, og politikerer og ordførere vil gjerne besøke oss. Men det ender som regel med at prosjekter ikke blir konkretisert fordi vedtakene uteblir. Vi har måttet satse på privat næringsliv, der blir det tatt beslutninger, sier Åsen.

Bygg Reis Deg varer fram til søndag 27. september.

Kilde:Newswire