Det sa fagsjef i Mycoteam, Johan Mattsson under sitt foredrag under Våtromsdagene på Kolbotn utenfor Oslo.

Fuktighet har skylden
Svensken har mange års erfaring med skadesaker, og er svært ofte på befaringer. På mange besøk møter han forbrukere som tror badet er ødelagt ved oppdagelse av sølvkre.

– Sølvkre lever i fuktige miljø, og ofte i sluk. Er det svært fuktig på badet kan sølvkre dukke opp. Jeg skjønner at det kan være ubehagelig.

Sølvkre har også en «tvillingbror», kalt skjeggkre. Mange tar feil av disse to.

– Skjeggkre går ofte inn på badet på leting etter mat, men det er kun fordi det er varmt. Vi fant denne i Norge for første gang for tre år siden, og den finnes overalt. Men den har ingenting med fukt å gjøre. Den trives best hvor det er tørt og varmt, og er veldig glad i cellulose. Har du mange av disse to ville jeg kontaktet fagpersonell. De er dessverre ikke så enkelt å bli kvitt, forteller Mattsson.

Husk dokumentasjon
Mange forbrukere tror badet er ødelagt hvis de kjenner uvanlig lukt eller ser noe uvanlig på badet.

– Lukt er veldig diffust og individuelt. Mange sier det lukter mugg, men det er faktisk svært få muggsoppskader på bad, ofte skyldes dette dårlig lufting. Det er viktig å finne ut av hva som lukter før en trekker konklusjoner. Det kan se voldsomt ut, men min erfaring er at mye er overfladisk. Det kan for eksempel være misfarging, men badet trenger ikke være ødelagt av den grunn. Men selvfølgelig kan det være et stort problem for huseieren.

Mattsson har følgende råd til håndverkeren:
– Ta bilder og sørg for å sikre dokumentasjon av arbeidet på våtrommet. Der er det dessverre ikke alle som er like flinke.
.