-Det slurves for mye og altfor mange er inkompetente i byggebransjen, men noe annet kan vi heller ikke forvente når utbyggerne ikke er spesielt opptatt av kvalitet, sier Tommy Asp hos OBOS Prosjekt AS til VVSforum.

Tommy Asp er kritisk til utbyggernes profittjag. Det skal bygges hurtigst mulig til lavest mulig pris, men ivareta minstekrav i TEK. En slik holdning fører til dårlig kvalitet.

Bygg kunne vært revet

-Det bygges bygg i dag med så store mangler at de kunne vært revet. Rundt halvparten av skader i bygg kan relateres til slurv, feilutførelse og manglende kontroll i byggefasen. I 2016 ble det registrert 180 vannskader i Norge daglig. Det er ikke tilfeldig, mener Asp.

-Hvilke skader finner du når du kontrollerer?
-Feil og mangler knyttet til varme og ventilasjonsanlegg er ganske vanlig. Ventilasjonen fungerer ofte ikke i fellesarealer, boder og ganger. Rør i tekniske rom er ofte dårlig isolert, innregulering av varme og balansering av ventilasjon er manglende eller feil utført. Sirkulasjonspumper er for små eller stilt inn feil. Som regel plasseres ventilasjonskanalene, varme og vannrør i samme sjakt, dette kan føre til at ventilasjonsluften og kaldtvannet varmes opp av dårlig isolerte varmerør, som igjen gir for varm luft inn til leiligheten og lang ventetid på kaldt vann.

Som regel er det også feil på våtrom, da går det mest på feil fall og tetthet rundt sluk, og andre gjennomføringer.

Varmen ingen sjanse

I enkelte tilfeller kan det for eksempel være satt inn en stor radiator i en leilighet, som skal dekke alt varmebehov. I teorien skal dette holde, men i praksis gjør det ikke det, for varmen trenger ikke inn under dørbladene til andre rom, med oppvarmingsbehov.

Kjøperne først
-Vi må komme dit at kjøpernes interesser settes foran utbyggerens interesser. Debatten om hvilke installasjoner et bygg skal ha pågår, men egentlig handler dette om pris og å finne den billigste installasjonen fremfor hva som er best.

Boligprisene har skutt i været de siste åra, spesielt i Oslo, og Asp mener at det er all grunn til å sette tøffere kav til utbyggerne, som sitter igjen med mesteparten av denne fortjenesten. Selve bygget som selges i markedet, har ikke blitt spesielt mye dyrere. Kortsiktige profitmål styrer i for stor grad i byggebransjen.

-De nye tekniske løsningene i byggene har nemlig ikke fordyret byggene i nevneverdig grad, mener Tommy Asp hos OBOS Prosjekt.

Større yrkesstolthet

-Hva er løsningen?
-Kravene til kvalitet må altså forsterkes og så må bransjeorganisasjonene komme sterkere på banen. Vi må i tillegg få en større stolthet i håndverksfagene. Det er ikke lenger noe stas å bli håndverker og da blir rekrutteringen dårlig, med det resultat at vi må hente folk fra utlandet, som ofte gjør så godt de kan, men de vet ikke bedre og gjør derfor feil.

Tommy Asp er av den formening at yrkesfagene må gå sterkere på foreldrene, for de påvirker sine barns karrierevalg.

-Selv hadde jeg en bestefar som mente at jeg burde bli rørlegger. Jeg visste lite om rørleggeryrket fra før, men leste meg opp og fattet raskt interesse for faget. En rørlegger står faktisk ikke og staker toaletter hele dagen, men har mange varierte og spennende arbeidsoppgaver. Vi må få frem håndverksfagenes positive sider, slik at vi får frem flere unge og dyktige håndverkere, som igjen setter kvaliteten i høysetet, sier Tommy Asp.