Heimdal varmesentral får ikke benyttet seg av all varmen de produserer i sommermånedene.

- Det er en del av produksjonen som ikke brukes. Årsaken er at anlegget vårt er dimensjonert ut fra en totalleveranse gjennom hele året. I tillegg blir ikke søppelmengden vi forbrenner nevneverdig mindre om sommeren, sier økonomidirektør Arvid Wisløff til NRK Trøndelag.

Dette opprører naturvernforbundet. Da anlegget ble bygget ønsket de at dette skulle ha mulighet til å produsere både varme og strøm.

- Det er forkastelig å behandle en energiressurs på denne måten. Anlegget burde vært bygget slik at det kunne produsert både varme og strøm, sier styremedlem Mads Løkeland til NRKs distriktsending.

Et nytt EU-direktiv krever at våtorganisk blir bedre sortert eller raskere brent opp. Det gjør at situasjonen kan bli verre.

- Det nye direktivet gjør det vanskeligere for oss og kommunene og mellomlagre søppel fra den ene sesongen til den nesten. Det gjør at mer varme kan gå tapt, sier Wisløff.

Naturvernforbundet mener at det våtorganiske avfallet bør sorteres ut.

- Våtorganisk avfall bør samles sammen og komposteres slik at det blir til biogass som kan renses og brukes til drift av bilparken, sier Løkeland.

Les NRK Trøndelag