Henriksveen frykter at skreddersydde beskrivelser kan føre til monopollignende tilstander, med det resultat at byggherrer over tid må betale alt for mye for produktene.

-Det er mulig at noen oppfatter det som jeg snakker for min syke mor når jeg bekrefter at utviklingen går i retning av monopol på levering av sanitærløsninger til sykehjem, omsorgsboliger og sykehus, og til en viss grad har eventuelle kritikere rett, men hovedhensikten er å få til en forandring på en praksis som begynner å bli alvorlig. Når konkurransen uteblir, så vet vi at det på sikt vil føre til at prisene stiger. I stor grad dreier dette seg om offentlige midler og derfor har vi alle et samfunnsansvar i forhold til hvordan disse pengene brukes, sier teknisk leder i Funksjonsutstyr AS, Frode Henriksveen til www.vvsforum.no

SINTEFS normer
Sakens kjerne kan sammenfattes slik:
Lars Erik Fiskum, sivilingeniør og forskningsleder hos SINTEF Byggforsk skriver i en e-post til www.vvsforum.no at man følger krav til vegghengt sanitærutstyr gitt av standarder. SINTEF opererer med disse lastene:

Vegghengt klosett:        400 kilo
Vegghengt servant:       150 kilo
Støttehåndtak på vegg: 125 kilo
Klappsete på vegg;        225 kilo

Dette er for så vidt greit bortsett fra at disse standardene sjeldnere og sjeldnere benyttes i anbudsbeskrivelsene fra konsulentene.

Skreddersydde beskrivelser
I en beskrivelse som www.vvsform.no har fått tak i, slås det fast at toalettmodulen toalettskålen skal tåle en belastning på minimum 500 kilo og belastingen for dusjstangen skal også være 500 kilo (HOBOs i Malvik kommune, og arkitektene VIS-A-VIS samt Cowi). I en annen anbudsbeskrivelse (Modumheimen/Dagfinn H. Jørgensen AS Rådgivende ingeniører) skal toalettstøtte på vegg tåle en belastning på 250 kilo – altså dobbelt av det SINTEF beskriver. Leiv Nes Arkitekter AS operer nær sagt med samme tekst og akkurat samme laster i et prosjekt for Sandnes kommune. Der går man til og med så langt at man skriver i avslutningskapitlet «Overnevnte løsning kan eksempelvis skaffes av Bano AS».

Disse strenge beskrivelsene diskvalifiserer alle leverandører på det norske markedet – bortsett fra leverandøren Bano AS – siden de fleste ikke opererer med utstyr som tåler slik ekstrem belastning. Det er altså denne glidningen mot at kun en leverandør har muligheten til å få levere utstyr som skaper irritasjonen. Konkurrentene kritiserer i utgangspunktet ikke Bano AS spesielt, men konsulentene som i sine anbudsbeskrivelser ikke nøyer seg med SINTEFs standarder som bransjenorm.

Klipp og lim
-Bano jobber inn mot konsulentene, akkurat som oss, og de har åpenbart gjort en god jobb. Imidlertid skal det ikke være mulig å gjøre en så god jobb at konsulentenes settes sjakk matt. Vi ser at anbudsbeskrivelsene er «klipp og lim» fra prosjekt til prosjekt. Intet endres i teksten fra prosjekt til prosjekt. Om det dreier seg om en form for bekvemmelighet eller om det dreier seg om uvitenhet, er ikke godt å si. Faktagrunnlaget her er uansett veldig klart, mener Frode Henriksveen.

Frode Henriksveen retter blikket og reagerer på at utviklingen vil kunne føre til at byggherrer må betale mer for utstyret enn strengt tatt nødvendig. Når det kun er en tilbyder på banen, så oppstår det et slags monopol med resultatet at prisene stiger over tid.

Må tilbake til normalen
-Vi vet jo av erfaring at uten konkurranseelementet til stede blir det økte priser. Jeg ønsker å gjøre markedet oppmerksom på at vi har en situasjonen som må tas på alvor. Det beskrivende leddet får holde seg til bransjenormene og deretter må byggherrene få opp øynene. De kan ikke svelge rått at anbudsbeskrivelsene i verste fall kan påføre dem ekstrakostnader, sier Henriksveen.

-Hvorfor har det blitt slik?
-Vanskelig å si og det har sikkert flere årsaker, men det er egentlig ikke så interessant om hvorfor utviklingen det siste året har blitt på denne måten. Det viktigste nå er å få fokus på at vi har kommet skjevt ut og at vi må finne virkemidlene som skal til for å rette det hele opp, slik at vi kommer tilbake til normalen, der bransjestandardene benyttes i anbudsbeskrivelsene. Da får vi reell konkurranse mellom alle leverandørene. Dette dreiere seg om moral og penger egentlig, fastslår Frode Henriksveen i Funksjonsutstyr AS.

Tilsvar
www.vvsforum.no har kontaktet flere av de aktuelle firmaene i det beskrivende ledd, men vi har kun fått svar fra sivilarkitekt, Anne In`t Veld hos Leiv Nes Arkitekter AS. Hun svarer følgende:

-Det er ingen «link» mellom oss og Bano. Vi beskriver jevnlig baderom innen helsesektoren for kommuner og det er et fåtall av disse hvor Bano er benyttet. Vi skriver riktignok i vår beskrivelse «overnevnte løsning kan eksempelvis skaffes av Bano AS, men dersom Bano ikke har konkurranse, bør kanskje VVS-bransjen skjerpe seg.

Bano AS på sin side har også svart på kritikken og innsigelsen som har kommet. Tilsvaret kommer i egen artikkel i morgen!