VentiZone skal gjøre bygget både smartere, mer energieffektivt og bærekraftig. I bærekraft ligger selvsagt det med energisparing, men også at det er et brukervennlig produkt i alle ledd for både installatør, innregulerer og bruker. Produktet gir deg full styring av kjøling, varme og ventilasjon i hvert rom i bygget. Ved installasjon kan man - via iPad eller smarttelefon - stille verdier for maksimum og minimum - og hvilket utstyr som skal være tilgjengelig.

- Alle programvarene ligger allerede i kontrolleren, så du kan kjapt skru på om du skal ha kjøling, om du skal ha varme, solskjerming, lyseregulator osv. Det du skrur på, blir automatisk overført til bruker-appen. Det vil si at om du skal inn på kontoret, kan du enten ha appen tilgjengelig eller du kan bruke en QR kode på veggen - som egentlig tilsvarer den tradisjonelle romtermostaten, for å eventuelt justere temperatur eller lys osv. Det er tilstedeværelsessensor i alle rom, forteller Stavdal.

- Ved app styring eller QR kode, vil du alltid ha kontrolleren tilgjengelig. Denne programmeres enkelt etter kundens ønske. For eksempel et møterom hvor man ønsker at de som har brukt rommet blir kastet ut av styringen etter en time eller to, slik at man ikke kan styre lys eller temperatur, da andre bruker rommet. Alt dette er enkelt. Uansett om det er møterom eller kontor - eller hvor stort rommet er, er alt lagt inn. Med enkle tastetrykk har du programmert det aktuelle rommet.

Enkelt er nøkkelordet
Når man starter opp anlegget for første gang, vil man finne alle rom/kontrollerne ved å kjøre en scanning. Dette går på mac-koder, den samme koden står med stor skrift på kontrollerne slik at man enkelt kan se hvor man er. Denne adressen kan man bytte enkelt ut med et navn på rommet, dette navnet vises i bruker-appen.
- På denne siden setter man på alle de funksjoner man trenger og skriver inn maksimum og minimum. Enklere blir det ikke. Alle kontrollerne får også tildelt en unik DevicID slik at det er lett å integrere dette inn i hvilket som helst toppsystem, påpeker Stavdal.

Energikontroll
- Systemet har også en integrasjon mellom NordPool og YR, det vil si at vi «lærer» bygningen selv å tenke når den skal skru seg på om morgenen/natten, for å ta imot brukerne for dagen. Nordpool kommer som kjent med strømprisene dagen før, og YR med væremeldingen. Kart koordinatene for bygget blir tastet inn i systemet slik at nøyaktig lokasjon alltid er tilstede. Dette er energi kontroll satt i førersete.

- Hele systemet er bygget etter prinsippet «enkelt». Det er enkelt for installatør, for innregulerer, for bruker og for byggeier, understreker Stavdal.

Ledende grossist
Ventistål er Norges ledende ventilasjons- og blikkenslagergrossist med ca. 300 ansatte fordelt på 20 avdelinger i Norge. Selskapet tilbyr løsninger innen ventilasjon, varme og kjøling for både bolig og næring, varmepumper, tekniske isolasjonsprodukter, tak og fasade samt tekniske byggautomasjonsprodukter.

- Vi arbeider kontinuerlig i tett samarbeid med andre i bransjen og med våre leverandører for å levere energieffektive og bærekraftige løsninger og produkter. VentiZone føyer seg således godt inn i våre ambisjoner om å bidra til et mer bærekraftig samfunn, sier Nina Selboskar, markedssjef i Ventistål.

- Ja, vi er på full fart inn i en byggenæring som legger tyngde på bærekraft og digitalisering. VentiZone svarer på markedets rop etter at det skal være enkelt og energibesparende. Dette er med på 100% fleksibilitet og man kan bygge rom akkurat som man vil.

Næringsbygg og hotell
VentiZone er et høyaktuelt produkt for næringsbygg, et område hvor det rehabiliteres og bygges nytt som aldri før.

Saken fortsetter under bildet:

VentiZone - app telefon.jpg
 VentiZone -appen skreddersys og snakker med hotellets allerede integrerte systemer. For eksempel integrere mot bookingsystemet hvor hotellgjesten mottar en egen app, og kan styre temperatur, solskjerming, lys av/på, varme bad, nøkkel for å åpne dør.

VentiZone styres lett ved hjelp av IR-, CO2- , og temperatursensorer. Kommer man inn i rommet kobler systemet seg automatisk på, og det skrur seg av når man forlater rommet. Er man ikke tilstede, kan temperaturen senkes. Det betyr at systemet går rett over i energisparing. Vi tilbyr hele komfortpakken for brukeren. I tillegg så tar vi hele installasjonspakken for installatøren. Installasjon av disse komponentene er veldig enkelt. Verdt å nevne er også at vår løsning er trådløs. Dette er noe markedet etterspør, sier Stavdal.

- Men parallelt med næringsbygg har vi også beveget oss inn mot hoteller, hvor det er bare fantasien som setter begrensninger, sier Stavdal.  Vi har levert til hoteller i mange år, hvor det er svært mange ulike styringssystemer. Vi flytter dette konseptet over dit også, da det er veldig mye likt. Men i tillegg til lys- og varmestyring, kan man nå også styre temperaturen til badet separat. Da setter vi en inn reléboks som du kan skru på. Alle disse kommer i småkomponenter og er bare «plug and play».

Men fordelene stopper ikke der, understreker han. 
- VentiZone kan her skreddersys og snakke med hotellets allerede integrerte systemer. For eksempel integrere mot bookingsystemet hvor hotellgjesten mottar en egen app, og kan styre både temperatur, solskjerming, lys av/på, varme bad allerede før man ankommer. Vi har en egen liste over de tingene du trenger for å overføre til toppsystemet.

- Og om hotellet ønsker det, kan du også bruke appen som nøkkel for å låse opp døren. Telefonen sender ut et signal, og når du holder den foran låsen, vil den låse opp. Dermed behøver du ikke å gå innom resepsjonen da du har alt på telefonen din, som også gjør hverdagen til hotellet enklere. Alt går på QR-kode, som finnes enten i klistermerker eller glassplater eller hva man måtte ønske, sier Stavdal.

Selboskar forteller til at de legger opp til abonnement-løsninger for byggene, hvor det inngår oppdateringer for å sikre at man har den nyeste versjonen, samt at det handler om datasikkerhet og muligheten til å få ekstern support om de er usikre på noe for eksempel under installasjon.

Kursing og showroom
Inntil de har prosjekter «live», har Ventistål rigget et showroom i sine lokaler i Oslo.

Folk vil jobbe i bygg som er behagelige å oppholde seg i, frisk luft og inneklima er essensielle behov som flere og flere tar for gitt. Den yngre generasjonen er opptatt av miljø og klima, og et minst mulig fotavtrykk i forhold til klimaregnskapet. Våre løsninger er enkle, og ikke minst krever liten plass for å integreres i eksisterende løsninger. Det er også en viktig faktor i dette bildet, sier Selboskar.

- Vi har vært selektive på leverandører som har vært tett på oss under utviklingen av VentiZone. Nå gleder vi oss til å presentere dette ut i markedet.

Hun forteller videre at de har jobbet iherdig for å få lanseringen av VentiZone på plass.
- Vi har jobbet mye med å få alle puslebitene på plass. En ting er løsningen, og det tekniske, men alt annet skal være gjennomtenkt også, bare det å finne den rette logoen og navnet på produktet. Det er viktig for oss å vise en gjenkjennelseseffekt med bedriftens logo. Det føler jeg vi har klart bra, sier Selboskar.

Nå ser Lasse og Nina frem til å invitere kunder til deres nye showrom på Ulven.
- Nå har vi masse flotte produkter og løsninger å vise fem i et flott miljø. I dette miljøet skal vi også kjøre kurs og webinarer for og sammen med våre kunder, sier de to stolt.