Byggebransjen sliter ennå med å tilfredsstille de krav og lovverk som forskriftene stiller. Synderne sparer med andre ord noen kroner på bekostning av de ansattes sikkerhet. Det vil ikke YIT ha noe av, og som et ledd for å oppnå stadig bedre resultater arrangerer bedriften jevnlig HMS-kurs.

- Det er mye enklere å reagere riktig hvis man trener seg i forkant på å håndtere en krise, det kan redde liv. Det er fortsatt mange som avfeier potensielle dødsulykker med et skuldertrekk, sier ansvarlig sikkerhetssjef i YIT, John Egil Mathisen, til Arendals Tidende.

- Faller det ned et jernrør på en byggeplass skal det rapporteres selv om det ikke fysisk kommer noen til skade, for faktum er at hadde jernrøret falt tre meter til siden, kunne en ansatt dødd, slike hendelser må tas alvorlig. Vi kan ikke og vil ikke la tilfeldigheter bestemme sikkerheten på en arbeidsplass, sier han.

- Avvikene kommer ofte når et etablert selskap knytter seg til ”nye” bedrifter, da kan det forekomme kulturkræsj. Derfor må det oppfølging til. Vår visjon er også å endre andres holdninger, ikke bare våre egne. Dermed blir det en kjedereaksjon i positiv forstand, sier Mathisen.

Og dersom det skjer en ulykke, har Mathisen at klart svar.

- Ring 113 først. Gi deretter førstehjelp.

- Da er det kyndig hjelp på øret som vil sørge for at dere kan gi god førstehjelp, mens ambulansen allerede er på vei, sier Mathisen.

Hovedtyngden av YITs leveransene ligger blant annet innenfor fagområdene inneklima, elektro, automasjon, energisparing, rør. De er ledende leverandør av service på tekniske bygginstallasjoner og tjenester for eiendomsdrift. Selskapet har en årlig omsetning på ca. 4 milliarder kroner og har 3300 ansatte fordelt på rundt 60 steder i Norge.