Ranheim mener bransjen samlet sett burde være mer opptatt av hvilke utfordringer våtromsboksene medfører for rørleggerne. Man vil miste markedsandeler, og det vil selvfølgelig få konsekvenser for mange rørleggerbedrifter.

- Derfor savner jeg mer engasjement fra rørbransjen og bransjeorganisasjoner. Temaet har vært oppe til diskusjon før, men dette har vært mest på nivå med hensyn til ansvar ved tilknytninger, men nå virker det som ingen er opptatt av problemstillingen. Debatten rundt våtromsboksene er mer eller mindre helt fraværende, sier Ranheim.

- Spørsmålet jeg stiller meg er om vi har det for bra, og at det gjør oss tilbakelente. Men det er jo ikke realiteten, mange sliter jo. Skal faget bestå som i dag må vi som fagpersoner engasjere oss og fremme våre interesser, og ikke minst opprettbeholde vår kompetanse på bygging av plassbygde bad. Samlet står man sterkere for å få frem bredden i faget. Jeg mener rørbransjen er for lite opptatt av fremtiden. Håpet er at både kjedene og bransjeforeningen kommer sterkere på banen i denne saken.

Mye usikkerhet rundt boksene
Til nå har det vært de store utbyggerne og byggentreprenørene som har satset på baderomsmoduler i Norge. Men i løpet av høsten har også Brødrene Dahl kommet med sine første egenproduserte våtromsbokser, produsert i Italia.

- Vi ser hvor utviklingen går med flere aktører på banen, og som selvfølgelig ser  fortjenestemuligheter i denne type løsninger. Derfor må det også være lov for oss og ivareta våre interesser. Vi har tilknyttet mange bokser allerede, og det er stor forskjell på kvaliteten på de ferdigprodusert modulene, påpeker Ranheim og legger til at de som vurderer kvaliteten før innkjøp, ikke nødvendigvis har kompetanse på tvers av fagområdene som behøves for å kunne ivareta de beste løsningene.

Hvem skal fortelle kundene
Ranheim mener at det er mye usikkerhet rundt baderomsmodulene. Han har nettopp vært borte i et tilfelle hvor utbygger og byggherre har endret løsning fra plassbygde bad til våtromsbokser, etter at kontrakt er underskrevet. Spørsmålet er om kjøperne vet det.
- Mitt poeng er at kjøperne ikke helt vet hva de får, når det står en våtromsboks i leiligheten. Hvem sin plikt er det å informere kjøper. Det er ikke vårt ansvar i utgangspunktet, men med vår fagkompetanse har vi best forutsetninger for å fortelle kundene hva de får, og hvilke begrensninger man har for tilvalg og forandringer i slike moduler. Et annet spørsmål er etterbruk, og hva disse boksene gjør med leiligheten på sikt i form av vedlikehold og eventuelle lekkasjer. Når man en gang skal renovere badet mange år senere, hva da? Det blir antagelig en vesentlig jobb å rive ut kabinene, før man starter på oppussingen. Mulige utfordringer med fallforhold osv.

Men Ranheim understreker at konseptet med våtromsbokser også kan være fornuftig.
- Det at man produserer bad inne under tak, på samlebånd, og i kontrollerte omgivelser burde gi gode og kvalitetssikrede produkter. Konsekvensene ved at grossistene tilbyr dette er han usikker på. Men det er nå en spennende tanke at bransjen kan få en del av markedsandelene tilbake. Utfordringen ligger antagelig blant annet i koordineringen mot bygg, disse modulene må inn tidlig og er helt klart også en stor byggteknisk installasjon med mange avhengigheter.

Det som imidlertid må være en fordel for vår bransje over tid, er at vi er opptatt av disse tingene, og vi må sterkere på banen. Uten en sterk bransje vil det være alt for store muligheter for en bransjeglidning som favoriserer andre deler av byggenæringen og ikke minst uønskede aktører som ikke har de samme forutsetninger for levering av kvalitet og faglig dyktighet..