På vegne av VVS-bransjen er administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, Tor Backe fornøyd med fjoråret og han tror med sikkerhet at 2017 også blir et godt år for medlemsbedriftene.

-Vårt fag er og vil fortsatt være attraktivt for ungdommen. Rekrutteringen er tilfredsstillende og vi er ikke blitt rammet som mange andre faggrupper. Vi har vært ganske heldige, sier Tor Backe til www.vvsforum.no.

Respekt for vann og fag

Tor Backe tenker ikke minst på murer og malerfaget. I motsetning til rørleggerne har utenlandsk arbeidskraft kommet på banen og tatt over mye av jobbene. Det samme har til en viss grad skjedd med tømrerne.

-Folk har frykt for vannskader, respekt for faget og det er strenge krav til materiell. Til sammen har dette gjort at rørleggerbransjen har hatt og har bra med oppdrag gjennom vanskelige tider, sier Tor Backe.

Det finnes regionale forskjeller med tanke på oppdragsmengde, omsetning og inntjening i 2016. Spesielt Rogaland har vært utsatt, men ellers har de fleste hatt nok å gjøre i løpet av fjoråret.

Bedrifter samarbeider
-Det kommer signaler om at oppdragsmengden øker noe i Rogalandsregionen og i Oslo står jo jobbene i kø. Det er fint at flere bedrifter enn tidligere samarbeider og at vi flytter ansatte rundt i landet istedenfor å hente inn innleid arbeidskraft utenfra. Innen NRA-systemet har flere vært villige til å flytte på seg for å holde på jobben.

-Men mange bedrifter landet rundt påpeker at prispresset har økt og at inntjeningen har blitt noe dårligere?
-Det kan nok stemme, men vi vil nok alltid oppleve at noen som priser seg lavt av forskjellige årsaker. Man får ha is i magen om det går og håpe at det ikke blir noen stor smitteeffekt av dette, mener Rørentreprenør-sjefen.

God rekruttering
Midt opp i alle utfordringer og problemstillinger som skal og må løses, er ringreven Tor Backe særdeles glad for at rekrutteringen til faget er god. Det er ganske populært blant de unge å bli rørlegger. Det syns Backe er stas.

-Vi har maktet å øke rekrutteringen til faget med tre prosent de siste 10 åra. Det er mange som har lagt ned en stor innsats for å få det til. Ikke minst er samarbeidet med Opplæringskontorene bra og alle kontorene gjør en flott jobb inn mot ungdommen. Fremtiden ser lys ut om vi klarer å holde trykket oppe og synliggjøre for de unge, at det er inspirerende, trygt og godt å være rørlegger.

Arbeidsdagene er travle for de 10 ansatte ved Rørentreprenørene Norges kontor sentralt i Oslo. Oppgavene er mange og den viktigste jobben i år blir antakeligvis å lande sentral godkjenning. Saken opptok Tor Backe og hans mannskap mye av tida i fjor også.

Sentral godkjenning

-Vi jobber hardt for å sikre at realkompetansen til rørleggerne blir ivaretatt, understreker den ellers så milde Backe med kraft i stemmen. Det er ingen tvil om hva målet er.
Rørentreprenørene fikk på lik linje med andre faggrupper en real kilevink da det kom endringer i byggesaksforskriftene fra 1. januar 2016. Byggenæringen varslet om at endringene fikk flere utilsiktede negative konsekvenser og Rørentreprenørene har vært offensive knyttet til dette spørsmålet fra første dag av.
-Sammen med de andre i byggenæringen fikk vi til at langvarig praksis godkjennes som en overgangsperiode frem til 1. juli neste år. Det har gitt oss pusterom og litt mer ro i rekkene, men det er åpenbart at våre rørleggermestre må beholde de tiltaksklassene som de har i dag. Det skal ikke være noen saklig grunn til at du må være ingeniør for å ha ansvaret for et sanitæranlegg i tiltaksklasse 3, sier Backe.

Praksis og formalkompetanse
Byggenæringen skal ha flere møter med myndighetene og håpet er realkompetansen blir en kombinasjon av praksis og formalkompetanse, og at overgangsperioden blir forlenget til 2025.
-Dere spiller en stadig viktigere rolle i dialogen med myndighetene?
Ja, det er her vi har vår primære rolle sammen med å jobbe ut en fornuftig utdanningspolitikk. Kjedene og andre aktører i bransjen, får ta seg av de andre oppgavene for at faget skal fungere tilfredsstillende. Det er avgjørende at vi ikke tråkker i samme bed, mens samarbeider og har en klar fordeling av arbeidsoppgavene, slik at resultatene optimaliseres. Jeg føler at dette fungerte ganske bra i dag.

Vil bli hørt
-Apropos utdanning: Hva er status for å beholde utdanningsløpet for rørfaget på 4,5 år?
-Vi har gode argumenter og BNL i ryggen, så jeg er optimistisk med tanke på å få gjennomslag for våre synspunkter. Jeg kan ikke se hvorfor myndighetene ikke skulle lytte til oss i denne saken. Det er klart for nye møter ganske snart, sier Tor Backe, som avslutningsvis ønsker at VVS-bransjen i noen større grad kunne være flinkere til å opplyse om bakgrunnen for at eiendomsprisene stadig stiger.

Håndverkene uten skyld
-Kvadratmeterprisen som rørleggerne får ut av et bygg er ikke nevneverdig endret de siste åra. Vi er ikke den store stygge ulven. Det er helt andre mekanismer i markedet som påvirker prisstigningen når det gjelder eiendom. Det burde også politikerne få med seg.
-Det er et marked i ubalanse, der det bygges for lite, tomteprisene har blitt for høye og enkelte utbyggere tjener for mye. Håndverkene har ikke skylda for at boligprisene mange steder har skutt i været, fremholder administrerende direktør, Tor Backe.